2 februari 2023
Cannabis är lika bra som placebo.
Cannabis är lika bra som placebo. Foto: jcomp on Freepik

63

Överdrivet positiv rapportering om cannabis som smärtlindrare

Läkemedel baserade på cannabis är sällan bättre än placebo när den smärtlindrande effekten undersöks i kliniska studier. Trots det får studierna stort medieutrymme och framställs ofta positivt, visar ny svensk forskning från Karolinska institutet.

– Det ger en bild av att det finns effektiva läkemedel som vi undanhåller patienter, säger Emmanuel Bäckryd, smärtläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping, till Läkartidningen.

Studien är gjord vid Karolinska institutet och visar att placebo ger i stort sett samma smärtlindrande effekt som cannabisbaserade läkemedel.

I studien, som är en metaanalys, inkluderades 20 randomiserade och placebokontrollerade studier där den smärtlindrande effekten av cannabinoider utvärderats. Totalt ingick nästan 1 500 personer med olika typer av smärta i studierna.

Forskarna konstaterar att både cannabinoider och placebo minskade smärtan signifikant. Däremot sågs ingen signifikant skillnad i smärtlindring mellan de båda grupperna – cannabis var lika bra som placebo, eller placebo lika bra som cannabis, beroende på hur man ser det.

Trots det fick studierna betydligt större uppmärksamhet i både traditionella och sociala medier än vetenskapliga studier generellt, konstaterar forskarna. Rapporteringen var också övergripande positiv om cannabinoidernas smärtlindrande effekt.

– Det finns en hajp och ett positivt spinn som inte motsvarar vad data säger. Det gör att det skapas en bild av att här finns det ett effektivt läkemedel som vi i sjukvården undanhåller patienter, säger Emmanuel Bäckryd till Läkartidningen.

Källa: Läkartidningen

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

close

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 1 034 andra och prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis!

Varje onsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

2 februari 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.