Det som du räknar upp är olika antioxidanter, kosttillskott och livsmedel som i studier har visat en viss effekt. Det är ffa mindre studier, ofta gjorda under kort tid på få personer. Lika ofta är studierna gjorda i laboratorier på celler eller försöksdjur. Kontentan av detta blir att det inte går att dra några slutsatser av hög vetenskaplig kvalitet hur det fungerar på människor.
Det är sannolikt ofarligt att ta dessa tillskott, men det finns inga garantier för det. Det finns för lite forskning på dessa helt enkelt.
Samma sak ang den ev positiva effekten, att det skulle förstärka effekten av din strålningsbehandling. Jag tror tyvärr inte på det, eftersom jag inte hittar någon forskning på det.
Jag ska ändå kommentera studierna du nämner i din fråga:
Reservatrol vid prostatacancer
Amerikansk studie från 2012, gjord på en cellinje från human prostatacancer (alltså isolerade mänskliga prostatacancerceller som lever vidare i provrör i ett labb.
Resultaten visar att reservatrol har en viss effekt på att dämpa celldelning och att öka celldöd.
Så här står det i slutet av den publicerade studiens rapport:
”Även om RSV (Reservatrol) anses vara säkert för människor, har optimal dosering ännu inte fastställts och biverkningarna på terapeutiska nivåer är okända.
…
Sammanfattningsvis ökar RSV strålningskänsligheten i PCA (prostatacancer) genom att hämma cellproliferation och främja cellåldring och apoptos in vitro. Våra data belyser potentialen hos RSV som strålningssensibilisator för PCA. Ytterligare in vivo-studier och potentiellt kliniska prövningar med RSV i PCA-behandling är motiverade för att ta itu med den verkliga terapeutiska potentialen hos denna kombination.”
-> Det behövs större och längre studier på människor för att säga hur verksamt det är.
Bromelain för att öka effekt av strålning
Egyptisk studie från 2021 på mänskliga tumörceller in vitro samt tumörceller i möss. Cellerna utsattes för ananasextrakt en timme före strålningen.
Man undersökte bröstcancerceller, inte prostatacancer.
Forskarna skriver i slutet av rapporten:
”Dessa fynd kan visa sig att bromelain (BL) är ett nytt komplement till strålbehandling. BL hade en radiosensibiliserande verkan genom ökad LPO- och ROS-produktion (oxidativa produkter som kan störa tumörens tillväxt och delning) i tumörvävnad, hämning av reparation av DNA-strängbrott och hämning av celldelning.”
-> Samma sak här, det behövs större och längre studier på människor för att säga hur verksamt det är. Och på prostatacancer i ditt fall.
Alfaliponsyras effekter vid strålning och bröstcancer
Koreansk studie från 2020 på mänskaliga bröstcancerceller. Också detta på en specifik cellinje med bröstcancerceller. Så det är inte en studie på människor.
Studien visar att ALA (alfa liponsyra) i kombination med strålning ökar apoptotisk celldöd.
-> Även här behövs större och längre studier på människor för att visa att det fungerar på ”riktiga” patienter.
Olika radiosensibiliseringsprodukter
Bara en kommentar – lite intressant att denna forskning är publicerad i en tandläkartidning. Tandläkare behandlar ju normalt inte cancer.
Till en början tar man upp befintliga läkemedel som sensiterare; många avd essa används som läkemedel idag i cancerbehandling.
På slutet tar man upp antioxidantia, ffa i form av olika vitaminer.
-> Det är en intressant kartläggning av området, att här finns potential, men att det krävs mer forskning.
En avslutande kommentar
Man kan säga att samtliga av dessa studier är intressanta och spännande. Man kan också säga att de inspirerar och kan leda forskare vidare i nya kommande studier.
Men att säga att det fungerar på människor med prostatacancer, och ökar effekten av strålning, är att dra dessa resultat för långt.
LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.