Förskrivning av glukosamin vid artrossmärta kan inte rekommenderas, menar expertgruppen för smärta och reumatiska sjukdomar inom Region Stockholms läkemedelskommitté.
I ett uppdaterat inlägg på Janusinfo menar gruppen att med nuvarande kunskapsläge och med tanke på evidensläget är det fullt rimligt att dessa preparat inte ingår i högkostnadsskyddet sedan 2010. Flera studier av bra kvalitet har inte lyckats visa att glukosamin är bättre än placebo för ökad funktion eller mot ledsmärta.
En Cochraneöversikt från 2005 sammanfattade att användning av glukosamin vid artros under 2–3 månader inte påverkar funktionen avseende funktionsskalan ”WOMAC-function subscale”. Inte heller visar den sammantagna dokumentationen att ”WOMAC-pain score” minskar mer med glukosamin än med placebo. Däremot kan det betraktas som ett säkert läkemedel.
Expertgruppens bedömning är att inte rekommendera glukosamin vid artros vilket gäller såväl glukosaminhydroklorid som glukosaminsulfat med eller utan tillägg av kondroitinsulfat.
I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar från 2012 avråds från behandling med glukosamin (icke göra) eftersom nyttan inte överstiger placebo och sedan 2021 är preparatet borttaget.
Källa: Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för smärta och reumatiska sjukdomar
LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.