Digitala vårdalternativ, såsom artrosskola, för patienter med knä- och höftatros har samma effekt som traditionella fysiska vårdalternativ. Det visar en studie från Lunds universitet.
Cirka var fjärde person över 45 år i Sverige har artros. Det är vår vanligaste ledsjukdom och den drabbar ofta knän och höfter. Rörligheten blir nedsatt vilket i sin tur kan kan leda till stillasittande och ökad risk för övervikt, diabetes och hjärt–kärlsjukdom.
Genom information och träning kan smärtan dock minska och aktivitetsförmågan och livskvalitet öka. Traditionellt har man inom vården gett utbildning om träning och viktkontroll i artrosskolor på vårdcentraler, men WHO rekommenderar nu att man kompletterar den vanliga vården med digitala hälsointerventioner. Hittills har det dock inte gjorts några studier som har jämfört de fysiska och digitala vårdinsatserna med varandra.
– Den fysiska artrosskolan når inte alla och många patienter kommer också in sent i sjukdomsförloppet. Under pandemin såg vi att den digitala vården ökade och att gruppen artrospatienter som sökte vård var yngre. Vi ville därför undersöka om det blev samma resultat av den digitala som den fysiska vården, säger Thérese Jönsson, leg fysioterapeut och forskare vid Lunds universitet.
Artrosskola fungerar – om övningarna görs
Det visade sig inte finnas några större skillnader mellan grupperna, utan båda vårdinsatserna gav ungefär samma resultat. Vid tremånadersuppföljningen hade kvarvarande patienter från studiens båda grupper uppnått en klinisk relevant smärtlindring – vilket innebär att smärtan förbättrades med minst ett på en elvagradig skala. Den digitala gruppen fick en något större smärtlindring och den fysiska gruppen skattade livskvaliteten något högre.
– Vi vet inte vad dessa små skillnader mellan grupperna beror på. En förklaring på att livskvaliteten var högre i den fysiska gruppen kan vara en gruppeffekt, där individen sätter sina egna svårigheter i relation till andra och får en ökad tilltro till sin egen förmåga.
Både fysisk och digital behandling fungerar alltså. Om man gör dem. Men det är många patienter som avbryter sina behandlingar, vilket visade sig vid studiens tremånadsuppföljning. Endast 18 procent av patienterna från BOA och 30 procent från den digitala artrosskolan kunde analyseras. Totalt alltså 6 946 personer.
– Vi har bara tittat på de som fullföljt påbörjade behandlingarna och genomfört dem i enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer – det vill säga deltagit i 80 procent av träningstillfällena. Då många av patienterna från BOA gick över till hemträning efter tre månader, föll de därför bort från studien.
Källor: Lunds universitet, Joint Academy
LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.
Ett svar
Jag har varit med i Joint Academy, skulle vilja få tillgång till de rörelser på papper som finns i mitt bibliotek där. Jag har tyvärr behövt strypa mina utgifter sen i april.
Jag behöver inte filmerna för att göra de rörelser jag fick då, det räcker med att se en bild. Jag tyckte övningarna gav resultat. Nu när jag är utestängd, har värken i höften ökat.