Det är egentligen ingen skillnad mellan Espranor och Buprenorfin.
Men ändå är det skillnad i hur de används. Och tas upp i kroppen.
Espranor är ett receptbelagt läkemedel som innehåller den aktiva substansen buprenorfin. Det används till vuxna och ungdomar över 15 år, som en del av ett medicinskt, socialt och psykologiskt behandlingsprogram för beroende av opiater (narkotika), t.ex. morfin eller heroin. Då verkar det som en ersättning för dessa droger och hjälper därmed personen att avvänjas från dem över en tidsperiod.
Buprenorfin är en smärtstillande opioid (ett narkotiskt medel). Det kan användas för olika former av smärta, i läkemedel som Temgesic och Norspan, men också som substitutionsbehandling vid opioidberoende.
I Sverige ska apoteken sedan flera år tillbaka byta ut dyrare läkemedel om det finns ett billigare generiskt preparat (samma substans och effekt). Då byter apoteken till en annan tillverkare, men det är fortfarande samma substans i läkemedlet. Dock så kan tillverkarna använda olika hjälpämnen i sina läkemedel, som kan påverka upptaget (biotillgängligheten) av substansen.
Det som skiljer Espranor och buprenorfin åt i användningen är just upptaget i kroppen. I Fass-texten för Espranor står det så här:
”Espranor kan inte ersättas med andra buprenorfinprodukter. Olika buprenorfinprodukter har olika biotillgänglighet. Därför kan dosen i milligram variera mellan olika produkter. När den lämpliga dosen väl har fastställts för en patient med en viss produkt (läkemedelsmärke), kan man inte bara byta ut produkten mot en annan produkt.”
Det betyder att om läkaren skriver ut Espranor till en person så får/ska apoteken inte byta ut det mot ett billigare generiskt läkemedel som också innehåller buprenorfin.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.