De flesta vanliga mediciner klarar sommarvärmen utan att effekten eller säkerheten påverkas.?Men det finns läkemedel som kan vara känsliga för både värme och kyla. Förvaras läkemedlen fel riskerar effekten att påverkas. Läs alltid bipacksedeln för att veta vad som gäller för just dina läkemedel.
När vi nu går mot sommar och sol är det viktigt att tänka på hur man förvarar sina mediciner i sommarvärmen. Ett bra sätt att förvara dem är i ett låsbart medicinskåp som placeras torrt och svalt. I ett låst skåp minskar också risken att barn kommer åt dem.
– Eftersom det kan skilja sig mycket åt mellan olika typer av mediciner är det viktigt att man kollar upp vad som gäller för just den egna medicinen. Förutom att läsa informationen i bipacksedeln går det också att fråga på ett apotek eller kontakta oss på Läkemedelsupplysningen, säger Erik Stridh, enhetschef på Läkemedelsverket.
Läkemedel som normalt förvaras i rumstemperatur behöver inte förvaras kallt, men effekten påverkas oftast inte om de förvaras i kylskåp. Undantaget är om det finns angivet i bipacksedeln att läkemedlet inte får kylförvaras. Vissa läkemedel kan också vara fuktkänsliga och den därför olämpliga att förvara i kylskåp.
Källa: Läkemedelsverket.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.