I Läkemedelsverkets rapport över rapporterade biverkningar för 2017, ligger de två blodförtunnande substanserna apixaban och warfarin i topp. Den mest rapporterade allvarliga biverkningen för apixaban och warfarin var hjärnblödning, vilket bekräftar tidigare kända biverkningsprofiler för dem.
Under året sågs en ökning av rapporteringen för intrauterina preventivmedel (som förs in i slidan) med gestagen, där oönskade graviditeter och extrauterina graviditeter var de vanligaste rapporteringsorsakerna. Den fjärde läkemedelssubstansen som under 2017 var vanligt förekommande i biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården var blodförtunnande rivaroxaban, där den mest rapporterade allvarliga biverkningen var hjärnblödning. Mönstret stämmer överens med tidigare år.
De två vanligast förekommande läkemedlen i allvarliga biverkningsrapporter från konsumenter var levotyroxin och liotyronin. Båda två används vid hypotyreos, när sköldkörteln tillverkar för lite hormoner. Levotyroxin och liotyronin är konstgjorda sköldkörtelhormoner som ersätter den minskade produktionen av sköldkörtelhormon.
LÄS MER: Hur kan samma läkemedel ge olika biverkningar?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.