14 augusti 2022
Search
Generic filters

78

Amerikanskt ja till behandling av jordnötsallergi hos barn

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har för första gången godkänt en behandling mot jordnötsallergi hos barn. Men säkerhetsrestriktionerna är stränga.

Det är det biologiska läkemedlet Palforzia som FDA har godkänt för behandling av jordnötsallergi. Enligt FDA kan behandling med Palforzia initieras hos personer i åldrarna 4 till 17 år med en bekräftad diagnos av jordnötsallergi, skriver Läkemedelsvärlden.

De som behandlas med Palforzia måste fortsätta att undvika jordnötter. Behandlingen är alltså ingen bot, utan siktar istället på attskapa en extra säkerhetsmarginal för jordnötsallergiker. Behandlingen syftar därmed till att minska risken för allvarliga allergireaktioner om de av misstag råkar få i sig jordnötsproteiner.

Palforzia är ett pulver som tillverkas av jordnötter. Det är förpackat i kapslar eller dospåsar och pulvret ska blandas med mat. Behandlingen går ut på att under långsam upptrappning av dosen låta patienten äta dagliga doser av pulvret och därmed “vänja sig” vid jordnötter.

Läkemedlet är ännu inte godkänt i Europa. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har dock ett par ansökningar under behandling. Bland annat en från Aimmune therapeutics som marknadsför Palforzia och nu alltså har fått USA-godkännande.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]

Källa: Läkemedelsvärlden, FDA

[/box]

LÄS MER: Kan hon överdosera desloratadin med 3-4 tabletter?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.