Om tabletten har en skåra på mitten, en så kallad brytskåra, kan du normalt dela den. Om det inte finns en skåra ska du inte dela dem. Vad jag kan se har Crestor-tabletter 40 mg ingen brytskåra så det är inte tänkt att du ska dela den.
Om du trots det delar tabletten kan det bli sämre effekt av läkemedlet – men det behöver inte bli det. Smaken brukar dock vara besk och ganska otrevlig. Men tabletten blir inte farliga bara för att du delar dem, det är effekten som kan påverkas.
Hur mycket sämre funktion har dina njurar? Ingen dosjustering behövs om du har lätt till måttligt nedsatt njurfunktion.
Be att få Crestor-tabletter på 20 mg istället
Du ska inte använda Crestor alls om du har gravt nedsatt njurfunktion.
Om du har måttligt nedsatt njurfunktion ska du inte ta Crestor 40 mg, det kanske är därför läkaren menar att du ska dela tabletten så det blir 20 mg istället. Då är det bättre att läkaren skriver ut ett nytt recept på Crestor 20 mg till dig.
LÄS MER: Vilket av mina läkemedel är sämst för njurarna?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.