Mag-tarmproblem är väldigt vanligt och runt fyra procent av befolkningen söker sjukvård för IBS-problem. Gränsen för en folksjukdom går redan vid en procent.
– IBS är en superfolksjukdom, säger gastroenterologen Perjohan Lindfors.
IBS innebär att det är en störning i hur tarmen arbetar, dess känsel, och hur signaler från tarmens lokala nervsystem processas i det centrala nervsystemet. Klassiska symtom är magsmärtor i kombination med avföringsrubbning i form av diarré och förstoppning.
Äldre patienter, och de som ofta har diarré, bör undersökas med koloskopi då det hos äldre i dessa fall är viktigt att utesluta annan orsak till symtomen såsom inflammation och tumör.
Behandlingen är uteslutande symtomatisk, och går ut på att patienten får mindre besvär, och blir en person med IBS snarare än en IBS-patient.
– Den allra första behandlingsåtgärden är att kommunicera diagnosen, och förklara processen och varför vi gör olika saker. Då blir det tydligt, säger Perjohan Lindfors, gastroenterolog och vd på Aleris specialistkliniker.
För dem som vill ha behandling handlar det om livsstilsintervention; i första hand fysisk aktivitet.
– Det är bra för hela kroppen och för en känslig magtarmkanal. Nästa steg handlar om kosten. När vi äter aktiveras den ”gastrokoliska reflexen”, som kickar igång tarmen. Då startar ofta besvären också.
– Här är det bra att tänka hur man äter. Vi brukar rekommendera att äta oftare, mindre portioner och långsammare. Specifika kostråd hänvisar jag till dietisten.
IBS kan behandlas med KBT
Andra behandlingsalternativ är att försöka stressa mindre, IBS-skola, KBT vid IBS är en väldokumenterad behandling, Även mer specifik kostbehandling – så kallad ”low FODMAP-behandling”, där man minskar halten jäsande kolhydrater i kosten – kan vara ett alternativ. Även hypnosterapi kan testas.
Läkemedel kommer ganska långt ner på listan och riktas framför allt in mot det eller de symtom som är besvärligast (buksmärta, diarré eller förstoppning). Som smärtstillande används ofta tricykliskt antidepressiva, framför allt amitriptylin i låg dos, ett par timmar innan sänggåendet eller ett SNRI (till exempel duloxetin). SSRI används i första hand i de fall där patienten dessutom är deprimerad.
Äldre kramplösande läkemedel som Papaverin eller Egazil kan användas som vid behovs-läkemedel mot buksmärta.
– Man kan också prova pepparmyntsolja, i form av Colpermin, som motverkar kramp i glatt muskulatur.
Vid förstoppning används laxermedel, till exempel Inolaxol, vilket hjälper många.
Patienter med diarrédominerad IBS blir ofta hjälpta av amitriptylin som har effekt både på smärtan men som även minska tarmens reaktivitet.
– Förstahandsvalet för behandling av diarré är oftast loperamid. Det kan vara bra att ge en låg profylaktisk dos varje dag, gärna på morgonen. Det blir som en tarmbroms.
Texten är en förkortad version av en artikel som Fredrik Hed (Fråga Apotekaren) skrev för tidningen Evidens, medicin och läkemedel, som ges ut av Region Stockholms läkemedelskommitté, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Hela artiklen finns att läsa på Evidens webbplats.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.