ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Den senaste veckan har varit helt underbar i läkeörtagården. Sol och mycket vattning har gjort att växtligheten äntligen tagit ordentlig fart. I och med blomningen kommer också humlor och bin. De låter tacksamma när de surrar i salvian; men där överdriver jag nog.
Däremot överdriver jag inte när jag påstår att medeltidens folk hade alldeles rätt när de trodde att salvia (salvia officinalis) kunde förbättra minnet. Modern forskning visar att det finns ämnen i salvia som har positiv effekt både på friska personers minne, vid utbrändhet och vid åldersrelaterad demens och Alzheimers sjukdom.
Ett av de ämnen som vi kan ha nytta av när hjärnan ”är trött” eller stressas heter cineol. Det ämnet ökar genomblödningen i hjärnans små kärl, vilket betyder att tillgången till syre förbättras. Salvia underlättar också frisättning av acetylkolin i hjärnan, ett signalämne som man har brist på vid bland annat Alzheimers sjukdom.
Men tyvärr är det ju inte så enkelt som att dricka en kopp salviate och tro att det går att hejda svåra sjukdomar. Våra örter är för svaga för sådana bedrifter. Men håll med om att det är spännande att det i salvia finns ämnen som kanske skulle kunna utvecklas till bromsmedicin.
Jag tar gärna en kopp salviate när jag behöver koppla av och ”få tjattret i huvudet” att lugna ner sig lite. Det är precis som att det hjälper till att rensa tankarna och fylla på med ny energi.
Te med salvia gör också nytta på andra sätt. Och den användningen är nog mera känd. Den som har klimakteriebesvär med svettningar och vallningar har nytta av salvians eteriska olja och av örtens fytohormoner, som liknar östrogen. Tips: Blanda i lite citronmeliss och daggkåpa. Både för nyttans och smakens skull!
Salvia är också både bakterie- och virushämmande så den som har inflammation i munhålan, tandköttet eller svalget kan skölja munnen eller gurgla med salviainfusion. Flera gånger om dagen. En infusion bereds på samma sätt som ett te, men du använder mer ört och låter det dra lite längre.
Varma sommarhälsningar
/Åsa
LÄS MER: Är Clear Brain för minnet helt verkningslöst?
Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.