ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Rönnen i vår trädgård dignar av bär. Snart är de mogna. Det är verkligen rönnbärsår i år. Jag ska nog ta och göra mormor Jennys goda rönnbärsgelé. Jag minns den som syrligt god, troligen därför att mormor hade mycket socker i den. För den som smakat på färska rönnbär vet ju att räven hade rätt; bären är både sträva och sura.
Men så är det ju det här med att de är så nyttiga. Och då ska man kanske acceptera att de inte smakar så bra? På sociala medier lär vi oss att ”3 rönnbär om dagen räcker för att ge dig ditt behov av c-vitamin”. Det låter för bra för att vara sant, tänker jag.
Och då googlar jag återigen på rönnbär och c-vitamin. Jag möter samma information på flera sidor, i inlägg och artiklar. Ibland ska det vara 3–5 bär. Men 5 går väl också att få i sig…
Ofta beskrivs rönnbär som superbär. Superbär är för mig bär som har förmågan att minska risken för till exempel cancersjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Som nypon och svarta vinbär. Och alla de där utländska bären som vi uppmanas att köpa. Är rönnbär ett superbär?
Jag är av naturen rätt misstänksam. Men när jag läser att 100 gram rönnbär innehåller 98 mg c-vitamin så tänker jag att det är väl inte så pjåkigt. Visserligen inte i klass med vinbär och nypon, men mer c-vitamin än i en apelsin.
Du behöver äta flera hundra rönnbär – varje dag
Men (det blir mycket ”men” här…) sen börjar jag tänka efter lite till. Och det tycker jag att ni som tror att rönnbär fungerar som superbär också ska göra. Själv är jag en illusion fattigare och tänker återigen att det är viktigt med källkritik när jag läser hälsoinformation på nätet.
Det där med 3 bär kan vi glömma direkt. Du behöver äta flera hundra rönnbär för att få i dig dagsbehovet, ungefär 1,5 dl färska bär blir lagom. Då kommer du upp i det rekommenderade dagsbehovet (RDI) av c-vitamin som är 75 mg.
Nu blev de inte lika intressanta längre. Jag tar hellre en stor apelsin. Eller varför inte svarta vinbär. Jag älskar svarta vinbär. Tyvärr tycker många att svarta vinbär också är sura. Men där kommer det att bli annorlunda om några år då den nya vinbärssorten Balsgårds Martin finns att köpa.
Det är forskare på SLU i Alnarp som tagit fram vinbär som är bara hälften så sura som de vi har idag. Just för att fler ska vilja dra nytta av deras hälsosamma effekt.
Mitt tips: Kör på vinbär om du vill få i dig mer antioxidanter. Eller ännu bättre är förstås att blanda bär, grönsaker och frukt av olika slag.
Gardera inte ens med rönnbär. De gör sig bäst som ögonfägnad; kanske som halsband eller som äpplen i ett dockskåp. Eller att göra god snaps av till sillen.
Augustihälsningar
/Åsa
LÄS MER: Hur tas vitaminer upp i kroppen?
Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.