Åsa Nord Åsas trädgårdsapotek
Åsa Nord, Åsas Trädgårdsapotek.

Välkommen till Fråga Apotekaren – Åsas Trädgårdsapotek

På torsdag i nästa vecka kommer det första inlägget från Fråga Apotekarens första gästbloggare, Åsa Nord, som bland annat driver Åsas trädgårdsapotek. Med hyfsat återkommande regelbundenhet kommer Åsa blogga om de läkeväxter som växer i hennes trädgårdsapotek.

Åsa är journalist men pensionär sedan några år. Därmed har intresset för läkeörter och naturmedicin kunnat få mer plats och sedan i våras driver hon Åsas Trädgårdsapotek. Här på Fråga Apotekaren kommer Åsa skriva och berätta om de växter som trivs och frodas i hennes trädgårdsapotek.

Vem är du Åsa Nord?

– Jag är en person som vill leva meningsfullt och fylla dagarna med spännande saker. Jag drivs mycket av nyfikenhet, trivs bäst i naturen och älskar tystnad.

Vad har du gjort tidigare?

– Journalist inom dagspress och lokalradio. Därefter jobbat med medicin & hälsoinformation under många år både på konsultföretag och på Apoteket AB. Utbildade mig till naturhälsopedagog, kostrådgivare och mindfulnessinstruktör och hoppade därefter av jobbet som redaktör på Apotekets kundtidning. Startade eget med gården som bas. Där har vi också under 25 år fött upp islandshästar. 2014 gick jag en utbildning till örtpedagog. Och i år fortsätter jag att utbilda mig i läkeörter och fytokemi, samtidigt som jag gärna skriver om det.

Vad är och varför har du startat upp Åsas trädgårdsapotek?

– I våras insåg jag att det finns en massa användbara läkeväxter som jag inte hittar ute i det vilda, så blev det självklart att jag skulle ”kasta ut” min illa skötta köksträdgård och istället odla läkeväxter. Mycket mera spännande än morötter och sallad! Och läkeörter i en trädgård blir ju ett trädgårdsapotek; en experimentverkstad.

Hur blev du intresserad av detta med läkeörter?

– Född och uppvuxen på en bondgård, med en mamma med stort botanikintresse. Hennes herbarium från 40-talet är en av mina riktiga skatter. Så intresset för vilda blommor och växter sitter djupt. Intresset för växter som läkemedel från naturen kom långt senare. Och jag vet precis när det föddes. Det var när jag för första gången klev in i konferensanläggningen på dåvarande Apoteksbolaget. Jag möttes av den vackra gamla inredningen som stått i officin på apoteket Nordstjernan på Drottninggatan. Det var som att kliva in i en annan värld, en magisk värld. Respekten och intresset för läkeörter och farmacins historia var stark där på Apoteksbolaget i slutet på 80-talet. Och det bär jag med mig nu. Samtidigt som jag numera inte tycker att örter är särskilt magiska, utan mest fytokemi.

Hur ser du på att använda naturmedel i kombination med skolmedicin?

– Att svara på den frågan är lätt: Bra idé! Om det är så att läkemedel behövs. Och under förutsättning att doktorn vet om det. Tyvärr är många rädda för att berätta för sin läkare att de använder naturmedel eller kosttillskott. Och då kan det bli galet. Naturmedel är medicin, även om de inte alls är så effektiva, snabbverkande och kraftfulla som skolmedicinens läkemedel. Men kanske räcker det ibland med ett naturmedel om man har tålamod och gör ett gott grundarbete för sin hälsa också med kost, motion, sömn och sånt.

 

Kort fakta – Åsa Nord

Bor: På gård utanför Rimbo, i Roslagen.

Gör: Nästan bara det som jag verkligen VILL göra! Det är den stora fördelen med att vara pensionär.

Familj: Maken Rolf, sen 44 år tillbaka. Son med familj. 94-årig mycket pigg svärmor.

Webbsida: Farmor Nord

Instagram: Åsas trädgårdsapotek

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
Åsas trädgårdsapotek

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

KOSTTILLSKOTT?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
kosttillskott, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.