Lever du med diabetes utan att veta om det? Idag lever cirka 500 000 människor i Sverige med diabetes. Och så många som 150 000 människor kan vara drabbade utan att veta om det. Diabetes angår oss alla och diabetesforskningen behöver allt stöd den kan få för att göra ännu större framsteg!
Den 14 november är Världsdiabetesdagen. Över hela världen sker evenemang för att öka kännedom och kunskap om diabetes. Det sker även i Sverige, bland annat genom Diabetesgalan som sänds på TV3 och Viaplay kl 20 ikväll den 14 november.
Den första diabetesgalan 2017 blev framgångsrik med hela 5,7 miljoner kronor i insamlade medel till forskningen, samt över 350 000 tittare. Nu är det dags att ta nästa steg och förhoppningsvis samla in ännu mer pengar.
Diabetes är flera olika sjukdomar
Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare.
- Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Varför immunsystemet angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna vet man inte. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor. Det är inte bara barn som insjuknar i diabetes typ 1 utan det kan ske även vid vuxen ålder.
- Typ 2-diabetes beror antingen på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin eller för att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet. Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir.
På Diabetesförbundets webbplats kan du göra ett test för att se hur stor risk du har att utveckla typ 2-diabetes.
Källa: Diabetes.se
LÄS MER: Kan Wellnox lingonjuice bota min diabetes typ 2?
MER INFORMATION
Tisdag 13 november handlade Sveriges Radios program Karlavagnen om att leva med diabetes
Onsdag 14 november, kl 06.22, handlade ett inslag i SVT:s Morgonstudion om skuld och skam i samband med diabetes.
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.