5 mars 2024

Formulering av läkemedel

Hur man sätter ihop en tablett, kapsel, vätska eller annat, för att det ska kunna ges till en människa för att bota eller lindra en sjukdom, kallas att formulera ett läkemedel.

Genom att formulera ffa tabletter och kapslar på olika sätt, kan det gå att styra hur och var de löses upp i magtarm-kanalen, och hur lång tid det ska ta. Läkemedelssubstanser som tas upp väldigt snabbt i magen kanske ska formuleras i en speciell sorts tablett som löses upp långsamt, så att substansen släpps ut över längre tid. På så viss blir effekten mjukare över längre tid och risken för biverkningar blir mindre.

En viss substans kanske kroppen bara kan ta upp i tunntarmen, då kan ju inte tabletten lösas upp i magen. Då kan den formuleras så att tabletten löses upp sakta och hinner passera nmagsäcken ner till tunntarmen innan substansen frisätts.

Detta är också anledningen till att vissa tabletter INTE ska krossas eller delas, eftersom deras speciella egenskaper då kan försvinna och den avsedda effekten med läkemedlet försvinner. Om det finns en skåra i tabletten kan den normalt delas. Kapslar ska normalt inte öppnas.

Därför är det viktigt att läsa bipacksedeln noga innan du börjar med ett nytt läkemedel.

DEN ÄR HÄR! MISSA INTE!

G R A T I S
K U R S

BLI MER KUNNIG OM DINA LÄKEMEDEL!
BÄTTRE EFFEKT AV BEHANDLINGEN OCH STÖRRE SÄKERHET.

UTAN KOSTNAD!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

5 mars 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.