Gurkmeja hjälper inte mot hjärtsvikt.
Gurkmeja hjälper inte mot hjärtsvikt.

603

Lästid (cirka): < 1 minut

Gurkmeja hjälper inte mot hjärtsvikt

Jag undrar om gurkmeja hjälper mot hjärtsvikt? Tomatpuré?

Jag har en lindrig form av hjärtsvikt som diagnostiserades för fyra månader sen. Har sedan många år förmaksflimmer. Har lite ont i ryggen och balansen är försämrad. För övrigt är jag rätt rörlig och klarar vardagen utan större problem, trots en viss trötthet.

Tar en hel del läkemedel för hjärtat, men också tillskott i form av vitamin B12, Q 10 samt vitamin D under vinterhalvåret.

Kan naturprodukter såsom gurkmeja och tomatpuré ha någon inverkan på min hjärtsvikt, eller ska jag endast strikt hålla mig till hjärtmottagningens föreskrifter?

David

Nej, gurkmeja hjälper inte mot hjärtsvikt. Och det gör inte tomatpuré heller.

Det finns inga naturprodukter (om du menar kosttillskott och liknande) som påverkar din hjärtsvikt nämnvärt; varken positivt eller negativt. Varken gurkmeja eller tomatpuré har någon dokumenterad vetenskaplig effekt på hjärtsvikt.

Hjärtsvikt beror på att hjärtat har försvagats och inte orkar slå så fort och starkt som tidigare. Då kan man bli trött, flåsig i andningen, andfådd om man till exempel går i trappor eller promenader, och liknande.

Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom och ska inte behandlas med “alternativa” metoder. Ät bra mat, vila och var fysiskt aktiv efter förmåga. Min rekommendation är också att lita på hjärtmottagningens föreskrifter. De vet vad de pratar om.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 40 2018.

LÄS MER

Kan jag dricka alkohol samtidigt som jag tar enalapril?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 26 september 2018 @ 08:17

Dela det här med dina vänner

2 svar

    1. Det stämmer – delvis. Forskarna gav selen + Q10 under fyra års tid till runt 440 friska personer i Kinda kommun i Östergötland. Förra året, 2018, rapporterade de att de har följt dessa personer i tolv år. I gruppen som fick selen + Q10 observerades en minskad dödlighet med runt tio procentenheter. Dödligheten i kardiovaskulära sjukdomar var 28,1 % bland dem som fick tillskott, medan dödligheten i kontrollgruppen, som fick verkningslöst placebo, var 38,7 %. Detta är en statistiskt säkerställd skillnad som alltså inte beror på slumpen.

      Däremot skriver forskarna på slutet i sin publicering av resultaten (min översättning): “Den skyddande effekten var inte begränsad till de fyra åren som de fick tillskott, utan kvarstod under den längre uppföljningsperioden. Mekanismerna bakom denna effekt måste fortfarande undersökas mer noga, även om olika effekter på hjärtfunktion, som t ex oxidativ stress, fibros och inflammation tidigare har identifierats som möjliga orsaker. Eftersom detta var en liten studie, bör observationerna betraktas som hypotesgenererande.”

      Det går alltså inte egentligen att fatta några behandlingsbeslut på dessa resultat, även om det troligen är ofarligt att ta dessa tillskott.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 september 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.