21 maj 2024
blodtrycksmedicin
Innan man kan undersöka vilken blodtrycksmedicin som är delbar måste man avgöra vilken medicin du ska ha. Foto av fernando zhiminaicela från Pixabay

1 180

Finns det ingen vettig blodtrycksmedicin med milda biverkningar som man kan dela?

Jag har högt blodtryck och ska börja med medicin. Tyvärr har jag svårt att svälja tabletter hela och skulle behöva någon medicin som kan delas i mindre bitar eller tuggas. 

Min läkare är väldigt oförstående för detta problem och ser mig som jobbig för att han måste söka efter en medicin som kan passa mig.

Det började med att jag fick amlodipin utskrivet. Såg i Fass att Sandoz och Amlodistad verkar fungera att dela i mindre bitar. Fick dock sluta med amlodipin på grund av alltför svullna anklar. Synd, för jag trivdes med den.

Började idag med Enalapril. Nu i kväll har jag fått en massa utslag… Kan det bero på den?

Har kronisk urtikaria, men har inte sett såna utslag jag fått nu i kväll.

Finns det ingen vettig medicin man kan dela och som har milda biverkningar?

Lisa

Innan man kan undersöka vilken blodtrycksmedicin som är delbar måste man avgöra vilken medicin du ska ha. Det finns nämligen ett hundratal olika att välja mellan vid behandling av högt blodtryck.

Ofta börjar man med två mediciner, eftersom det oftast behövs för att få ner trycket till den önskade nivån.

När läkaren avgör vilken blodtrycksmedicin som passar bäst för dig väger hen in en massa olika faktorer; kön, ålder, nivån på det höga blodtrycket, ev andra sjukdomar och faktorer som exempelvis höga blodfetter, diabetes, ärftlighet med mera.

Det finns idag fyra huvudklasser av mediciner att använda vid högt blodtryck och det är viktigt att välja rätt kombination. Jag kan visserligen tipsa om några specifika tabletter, men det är inte alls säkert att de passar för dig.

Om du verkligen behöver blodtrycksmedicin, och läkaren har hittat en bra kombination, är det dags att börja leta vilka som är delbara.

Sen finns det knep att ta till för att underlätta att svälja tabletter. Det finns bland annat en produkt som heter Medcoat. Det är ett tablettöverdrag som du trycker tabletten igenom. Då skapas ett överdrag (dragering) som gör tabletter lättare att svälja och ger dem en behaglig smak. MedCoat-överdraget blir halt i munnen och innehåller salivstimulerande ämnen vilket gör tabletter lättare att svälja. Drageringen kamouflerar även tabletters smak och ger dem en ny och god smak av citrus. MedCoat kan användas då man har svårt att svälja en tablett eller kapsel eller då man upplever att en tablett smakar illa.

Sedan kan man blanda tabletterna i mat och liknande. Man bör dock inte dela eller krossa dem, eftersom det kan förstöra effekten.

Ja, dina utslag kan bero på enalapril; man kan få utslag av enalapril. Men fortsätt och se om det lägger sig. Vanligen går det över.

LÄS MER: Kan jag sluta med blodtrycksmedicinen?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 2 augusti 2021 @ 13:09

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

21 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.