Idag måndag 14 mars börjar den nationella vaccinationsveckan. Den syftar till att få fler människor i Sverige att ta vaccin mot covid 19.
Pandemin är inte över och covid-19 sprids fortfarande. Men cirka en miljon människor har ännu inte tagit sin första dos i Sverige. Om vi alla vaccinerar oss så skyddar vi oss själva och andra mot svår sjukdom och död.
De som är ovaccinerade har en ökad risk att bli smittade och bli allvarligt sjuka i covid-19. Om du inte är vaccinerad mot covid-19 – boka en tid så snart du kan.
Vaccinationen skyddar mot allvarlig sjukdom
Idag är det framför allt ovaccinerade personer som blir svårt sjuka och dör.
Ovaccinerade har en mycket större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och behöva vård på sjukhus. Under november–december 2021 vårdades fyra gånger fler ovaccinerade på sjukhus med covid-19 jämfört med vaccinerade. För att skydda sig är det viktigt att vaccinera sig mot covid-19.
I Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Vaccinet är det viktigaste verktyget mot covid-19 men fortfarande har cirka en miljon människor inte tagit sin första dos. Under vecka 11 den 14-20 mars 2022 fokuserar vi på att få fler att vaccinera sig – för att skydda sig själva och andra.
Det finns idag personer som av olika orsaker har en tveksamhet inför vaccination. Vissa har inte nåtts av erbjudandet om vaccination och en del har valt att avstå men alla ska ha den kunskap de behöver för att välja vaccination. Regionerna har god kapacitet att vaccinera – håll utkik efter var och när på 1177.se.
Vaccinerna är effektiva och säkra
Vaccinerna mot covid-19 har genomgått stränga krav på säkerhet för att bli godkända. I Sverige används bara vaccin som har godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten.
Fåtal biverkningar av vaccinerna mot covid-19
Efter en vaccination kan man känna sig trött, få feber och ont i huvudet men det är mycket ovanligt med allvarliga biverkningar. Av drygt 20 miljoner vaccindoser givna mot covid-19 i Sverige (mars 2022) har ungefär 100 000 rapporter om misstänkta biverkningar kommit in till Läkemedelsverket. Det är mindre än 0,05 procent av det totala antalet vaccindoser.
LÄS MER: GUIDE: Detta behöver du veta om coronaviruset
Källa: Folkhälsomyndigheten.
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.