När man behandlas för en infektion (t ex bältros) bör man undvika solen.
Det inkluderar att sola i solarium och att utsätta sig för starkt solljus på högsommaren. Mycket starkt solljus kan tillfälligt påverka immunförsvaret negativt. Men att vara utomhus på vintern, hösten eller våren i solljus påverkar inte läkningsförmågan. Då är solen mycket svagare.
Vid bältros finns det tre godkända antivirala (mot virus) läkemedel som kan tas. Till personer över 50 år rekommenderas behandling om den sätts in tidigt (inom 72 timmar från första blåsan) i sjukdomsförloppet. Enligt Internetmedicin rekommenderas följande:
• Valaciklovir (Valtrex, Valaciclovir) 1 g x 3 i 7 dagar, eller
• Aciklovir (Aciclovir, Zovirax) 800 mg x 5 i 7 dagar, eller
• Famciklovir (Famvir) 500 mg x 3 i 7 dagar.
Till personer under 50 år och okomplicerad sjukdom finns ingen generell rekommendation att behandla, men tidig behandling minskar sannolikt sjukdomstiden.
Bältros är en infektionssjukdom som du kan få om du tidigare har haft vattkoppor. Det är oklart vad som utlöser sjukdomen. Det är vanligt med utslag och blåsor som gör ont. Utslagen och blåsorna sitter ofta på ett område på ena sidan av kroppen.
Bältros kan uppstå hos alla som har haft vattkoppor, men det uppstår inte hos alla. Det är vanligast att få bältros om du är över 50 år. Barn kan också få bältros men det är ovanligt. Du kan få bältros mer än en gång, men det är också ovanligt.
Källor: Fass, 1177, Internetmedicin.
LÄS MER