I hälsokostaffärer och på apotek säljs flera olika produkter mot övergångsbesvär. Detta är alternativ som kan fungera bra istället för hormonpiller.
Exempelvis kan du prova Femal, Klimadynon och Remifemin. Dessa är alla godkända av Läkemedelsverket och innehåller Silverax (Cimicifuga racemosa). Läkemedelsverket har kommit fram till att den vetenskapliga dokumentationen är något osäker, men att de troligen har positiv effekt. Dessa bör dock inte användas under någon längre period utan att diskutera det med läkare. Läs bipacksedeln innan du använder dem.
Klimakteriet uppkommer då äggstockarnas produktion av det kvinnliga könshormonet östrogen avtar, vilket normal sker när kvinnan är mellan 45 och 57 år gammal.
En del har mycket besvär under klimakteriet, medan andra känner sig som vanligt. Typiska symptom är värmevallningar, plötsliga vågor av hetta med efterföljande svettningar, humörsvängningar och sömnproblem, torra slemhinnor och att ofta känna sig kissnödig. Kvinnor som motionerar har ofta mindre besvär av klimakteriet.
Hormonpiller innehåller det kvinnliga könshormonet östrogen i olika doser.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 15 2016.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.