Kombucha innehåller levande bakteriekultur som kan lugna magen och matsmältningen.
Kombucha innehåller levande bakteriekultur som kan lugna magen och matsmältningen.

Är Kombucha bra för magen och tarmarna?

Jag läste en blogg på nätet om en dryck som heter Kombucha som ska vara väldigt nyttig, speciellt för magen och tarmarna.

Är det något du känner till och kan rekommendera?

Nyfiken gul

Kombucha är en traditionell asiatisk dryck sedan 2000 år, med ursprung troligen i norra Kina. Kombucha är det namn som i västerlandet används för en jäsningsprocess av avsvalnat sötat te till en syrlig och vinägeraktig dryck.

Grunden är en jästsvamp som startar jäsningsprocessen när den kommer i kontakt med sötningen i form av rörsocker, frukt eller honung. Jäsningen sägs framkalla probiotiska bakterier, organiska syror, aktiva enzymer, aminosyror och antioxidanter, som påstås vara bra för kroppen.

Kombucha är gott och nyttigt

Man kan dricka det för att det är gott. Och för att det innehåller levande bakteriekultur som kan verka lugnande för magen och matsmältningen.

I studier på möss och råttor har drycken även visat sig ha antioxidativa, leverskyddande och cancerförebyggande egenskaper. Motsvarande studier har ännu inte genomförts med människor. Erfarenheterna på människor baseras alltså helt och hållet på lång användning.

Teet görs på kombuchasvampen som kan beställas på nätet eller i välsorterade hälsokostbutiker.


FAKTA

Kombucha är det namn som i västerlandet används för en jäsningsprocess av avsvalnat sötat te till en syrlig och vinägeraktig dryck. Jäsningen sker med hjälp av bakteriekulturer som Acetobacter, Gluconobacter, Gluconacetobacter och jästkulturer som Saccharomyces, Schizosaccharomyces och Zygosaccharomyces som omvandlar sockret till bl.a. ättiksyra och andra organiska syror.

Kombuchakulturen producerar en geléaktig matta av cellulosa på sin yta, som på grund av sitt utseende brukar kallas kombuchasvamp. Den är också känd som Volga-svamp eller tesvamp och de äldsta dokumenterade källorna som talar om dess användning är ca 2200 år gamla. Ursprunget anges oftast till norra Kina.

På grund av det ökande intresset för de hälsosamma effekterna av drycken och för att identifiera dess huvudkomponenter genomfördes en undersökning av Cornell University i USA. De positiva effekterna av svampen/drycken tillskrivs framför allt förekomsten av ättiksyra men även den generellt höga syranivån.

Källa: Wikipedia


Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 44-45 2018.

LÄS MER

Vågar jag pröva Chaga som ska vara så nyttigt?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 24 oktober 2018 @ 08:32

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
[wd_asp id=6]

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet