sexlust potens
I åtta av produkterna hittades kemiska läkemedelssubstanser som inte fanns med i innehållsförteckningarna. Ämnen kan vara farliga för vissa personer och Läkemedelsverket avråder från att använda dessa kosttillskott. Foto: Läkemedelsverket

Kosttillskott för sexlust och potens innehåller odeklarerade läkemedel

Läkemedelsverket och Stockholms stad har tillsammans undersökt tio olika kosttillskott som har sålts i lokala butiker. Produkterna har påståtts förbättra potensen eller öka sexlusten. Laboratorieanalyser visade att 8 av 10 produkter innehöll odeklarerade läkemedelssubstanser, något som både är olagligt och dessutom kan medföra hälsorisker.

I åtta av produkterna hittades kemiska läkemedelssubstanser som inte fanns med i innehållsförteckningarna. Ämnen kan vara farliga för vissa personer och Läkemedelsverket avråder från att använda dessa kosttillskott.

– Tyvärr visar de här resultaten att den här typen av fusk fortfarande är utbrett. På produkterna står det att de innehåller olika växter, vitaminer eller aminosyror, men för att få den önskade effekten tillsätts också andra ämnen. Men detta får konsumenten ingen information om, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket.

De ämnen som hittades var bland annat sildenafil, tadalafil och vardenafil, vilka alla finns i läkemedel som används vid behandling av erektionsproblem. Ett av problemen med ämnena är att de kan orsaka kraftiga blodtrycksfall hos personer med kärlkramp.

Även andra läkemedelsämnen hittades i mindre mängder, t.ex. det antiinflammatoriska ämnet metamizol som enbart finns i läkemedel till djur i Sverige. En annan substans som hittades var den selektive serotoninåterupptagshämmaren (SSRI) dapoxetin. SSRI-preparat används vanligtvis som antidepressiva medel, men dapoxetin används i Sverige för behandling av för tidig utlösning i de fall det anses medicinskt motiverat.

Dessa produkter analyserades och läkemedelssubstanser hittades:

Produktnamn

Fynd

BEAST

Tadalafil, noramidopyrin och sildenafil

FIVE

Tadalafil

GoldMAX Blue

Sildenafil och tadalafil

Horny Little Devil

Sildenafil och tadalafil

LadyagrA

Inga läkemedelssubstanser identifierade

Libidofemme

Hydroxitiohomosildenafil

Passion

Flibanserin

Power tablets

Desmetylkarbodenafil och dapoxetin

Viafemme

Inga läkemedelssubstanser identifierade

Xpresso

Vardenafil

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER: Kan jag använda Viagra om jag har högt blodtryck?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.