Med hjälp av en genetisk analys och ett dna-pass går det att minska antalet läkemedelsbiverkningar med 30 procent, visar forskning.
– Läkemedelsbiverkningar är ett jättestort problem för patienterna och kostar samhället enorma belopp varje år, säger professor Magnus Ingelman-Sundberg till Dagens Nyheter.
Två personer tar samma läkemedel. Den ena mår hur bra som helst och blir frisk, medan den andra blir svårt sjuk och dör. Varje år dör uppemot 128 000 personer av läkemedelsbiverkningar inom EU. Många människor slutar också med sina mediciner pga biverkningar.
Anledningen till att en del människor inte reagerar alls, och en del reagerar väldigt mycket på läkemedel, står att finna i våra gener.
Nu har ett EU-finansierat projekt, med svenska forskare, tagit reda utseendet på tolv specifika gener (så kallad genotypning) hos 7 000 personer i sju europeiska länder. Sedan tidigare vet man att dessa gener har betydelse för hur kroppen reagerar på läkemedel.
DNA-pass kan visa den optimala doseringen
Därefter fick deltagarna antingen sina läkemedel som vanligt, eller modifierat beroende på hur deras gener såg ut. Tolv veckor senare kontaktades de av en specialistsjuksköterska som frågade om eventuella biverkningar, som diarré, smärta eller smakbortfall. Studien varade i knappt fyra år och resultaten har precis publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet.
Över 30 läkemedel mot olika typer av sjukdomar ingick i undersökningen. De som fick läkemedel med hjälp av genotypning fick i snitt 30 procent färre biverkningar, jämfört med dem som fick läkemedel som vanligt, det vill säga utan hänsyn till hur patienternas gener såg ut.
– Det var en långt större skillnad än jag hade kunnat föreställa mig. Det handlade om alla möjliga sorters biverkningar, även riktigt allvarliga, säger Magnus Ingelman-Sundberg till Dagens Nyheter.
Forskare vid universitetet i Leiden, Nederländerna, som ledde studien, har redan utvecklat ett sorts dna-pass. Det består av ett kort i kreditkortstorlek med magnetband som innehåller alla viktiga genetiska uppgifter rörande patienten. När det skannas så kan läkare och apotekare se vad den optimala doseringen av ett läkemedel är för just den individen.
Källa: Dagens Nyheter.
LÄS MER: Kan biverkningar komma efter doshöjning?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.