19 juli 2024
Naloxon blir receptfritt i Sverige.
Naloxon blir receptfritt i Sverige. Foto: Läkemedelsverket.

76

Naloxon blir receptfritt

Läkemedelsverket har godkänt receptfrihet för läkemedel med naloxon i form av nässpray. Det innebär att man kommer kunna köpa naloxon utan recept på apotek.

När naloxon nässpray kommer kunna finnas tillgängligt på apoteken beror på när företaget och apoteken är klara med den omställning till receptfri försäljning som de behöver genomföra.

Naloxon nässpray är ett motgift som används vid misstänkt opioidöverdos. Vid en överdos hämmas andningsreflexen vilket kan leda till andningsstillestånd som i tur kan leda till hjärtstopp och död. Läkemedelsverkets beslut om receptfrihet kommer efter noggrann juridisk och medicinsk utredning.

– Vi är väldigt glada att vi nu har kommit fram till det här beslutet och kan godkänna naloxon nässpray för receptfri försäljning. Det kommer öka tillgängligheten och fler kan få tillgång till ett viktigt livräddande läkemedel, säger Paulina Tuvendal, utredare på Läkemedelsverket.

Receptfriheten innehåller ett krav på att apotekens farmaceuter ska ge information till den kund som köper naloxon nässpray om hur man korrekt använder läkemedlet. I denna information ingår beskrivning av vilka symtom en person som drabbats av en opioidöverdos kan ha, att man alltid ska ringa 112 och information om att varje spray bara innehåller en dos för ett tillfälle. Den som köper naloxon nässpray på apoteket kommer att behöva stå för kostnaden själv. Personer som idag har tillgång till naloxon kommer även få det fortsatt. Naloxon kommer även fortsättningsvis kunna fås på recept.

Socialstyrelsen har ett treårigt regeringsuppdrag med att arbeta för ett ökat tillgängliggörande av naloxon, vilket slutredovisas nu i mars och där frågan om receptfrihet är ett område.

– Vi välkomnar det här beslutet då det är av central vikt att motgiftet naloxon nässpray nu kan bli receptfritt. Det är något som vi gemensamt haft som ett mål i arbetet för att minska narkotikarelaterad dödlighet, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen.

Så används naloxon

  • Ring 112 vid en misstänkt opioidöverdos. Sedan kan du ge naloxon.
  • Tänk på att varje spray endast innehåller en dos. Den dosen skall in i näsborren på den som misstänkts ha drabbats av en överdos. Efter det är sprayen förbrukad, man kan inte spara den och använda den igen. Man kan inte heller provspraya i luften, som man kanske gör med andra nässprayer.
  • Var uppmärksam på att symtom på överdosen kan komma tillbaka och ytterligare doser av naloxon kan behövas. Det beror på att effekten av vissa opioider kan vara längre än effekten av första dosen naloxon.

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

19 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.