Vid den globala operationen Pangea som genomfördes i maj beslagtogs en rad olika typer av läkemedel. Ett av beslagen omfattade fem kilo pulver. Laboratorieanalyser har nu bekräftat att det rör sig om potenshöjande läkemedel i form av tadalafil.
Det beslag av potenshöjande läkemedel i form av tadalafil som gjordes av Tullverket är ett av de större beslagen under operationen. Mängden läkemedelssubstans indikerar att leveransen varit avsett för att producera tabletter illegalt, för vidare försäljning.
– Vi bedömer att man har avsett att producera uppåt en halv miljon tabletter av det här pulvret, och vi uppskattar marknadsvärdet till flera miljoner kronor, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.
Tadalafil är ett receptbelagt potenshöjande läkemedel för behandling av erektil dysfunktion (potensproblem) hos män. Riskerna med läkemedlet för fullt friska personer är begränsade, men för personer med hjärt- och kärlsjukdomar finns flera viktiga säkerhetsaspekter som läkare ska ta hänsyn till innan de förskriver läkemedlet.
– Det finns många risker med att köpa den här typen av läkemedel hos olagliga aktörer, bland annat kan kvaliteten på produkterna vara dålig, vilket gör att du kan få i dig både föroreningar och läkemedelssubstanser i okända doser, säger Eva-Lena Bergens.
Godkända läkemedel är noga utvärderade i kliniska studier och tillverkas i kontrollerade anläggningar som lyder under ett omfattande regelverk. Olagliga läkemedel kan bland annat innehålla föroreningar eller alltför höga doser av det aktiva ämnet, vilket medför stora risker.
Eftersom det är en olaglig verksamhet är du som konsument dessutom helt utlämnad till kriminella som varken tar hänsyn till dina pengar eller din hälsa.
Handel med läkemedel och hälsoprodukter har växt stadigt under många år, och under coronapandemin har e-handeln ökat kraftigt.
Källa: Läkemedelsverket.
LÄS MER: Därför ska du inte köpa läkemedel på nätet.
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.