Jag hittar inget vetenskapligt stöd för att rödris kan vara cancerframkallande.
Däremot finns det ett visst stöd att underkokt ris möjligen kan orsaka cancer. Men då ska man äta mycket under lång tid.
Det finns också arsenik i ris. Arsenik är giftigt, men i halter som finns i ris bedöms det som ofarligt om man äter normala mängder ris, enligt Livsmedelsverket:
Att som vuxen äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som är det vanliga i Sverige, är ingen risk för hälsan.
Livsmedelsverket
Rödris/Redasin är ett kosttillskott som innehåller rödris, folsyra, vitamin B6 och B12. Rödris tillverkas genom att man fermenterar vitt ris med Monascus Purpureus-svampmycel. Vid tillverkningen bildas ett färgämne och de färgade risgrynen torkas sedan och mals.
Rödris innehåller det blodfettssänkande ämnet monakolin K, som också kallas lovastatin, som tidigare fanns i receptbelagda läkemedel.
Enligt de senaste rekommendationerna ska dagligt intag av monakolin-K från fermenterat rött ris underskrida 3 mg. Det bör inte användas av gravida, ammande kvinnor, barn under 18 år och vuxna över 70 år.
Om du tar Redasin/rödris ska du undvika grapefruktjuice, då det försämrar effekten.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.