14 juli 2024
Risken att få bröstcancer av blodtrycksmedicin är liten.
Risken att få bröstcancer av blodtrycksmedicin är liten.

5 682

Lästid (cirka): 2 minuter

Kan jag få bröstcancer av blodtrycksmedicin?

Har högt blodtryck och tar för detta metoprolol och losartan, 100 mg av varje. Har nu även fått amlodipin, 0,5 mg. Går dessa läkemedel ihop?

Har hört på tv att amlodipin inte är bra då en hög procent fick bröstcancer. Då känns det inte bra att ta denna.

Kvinna, 67 år

Det finns en liten risk för bröstcancer av blodtrycksmedicin. Men risken att drabbas av allvarliga biverkningar på grund av ditt höga blodtryck är större.

Alla dessa läkemedel är vanliga för att behandla högt blodtryck och det är vanligt att man kombinerar två eller flera av dem för att få ner trycket till normala nivåer. Amlodipin är också ett väldigt effektivt läkemedel mot högt blodtryck. Så svaret på din första fråga är ja, de går bra ihop och är en vanlig kombination.

Sen det här med bröstcancer. Det stämmer, i höstas (2013) var det ett inslag på SVT om en studie som visade ökad risk för kvinnor som hade tagit så kallade kalciumflödeshämmare (bland annat amlodipin) i mer än tio år. Studien visade att förekomsten av bröstcancer var högre hos dem jämfört med kvinnor som inte hade tagit sådana läkemedel.

Sluta inte med behandlingen

Däremot säger också forskarna som gjort studien, inklusive svenska läkare, att man inte ska sluta med sin behandling eftersom risken att drabbas av komplikationer (som t ex stroke) av det höga blodtrycket är större än att drabbas av bröstcancer. De som har gjort studien säger också att resultaten från denna studie behöver bekräftas i en ny studie. Svenska rekommendationer har heller inte ändrats baserat på denna studie.

Är du trots det orolig ska du naturligtvis prata med din läkare och be att få ett annat preparat. Det finns flera olika att kombinera. I ditt fall har du redan en betablockerare (metoprolol) och en AII-blockerare (losartan). Du skulle i så fall kunna byta ut amlodipin mot t ex en liten dos diuretika (vattendrivande), förslagsvis en tiaziddiuretika.

Sen finns det flera andra saker som är effektiva att göra för att få ner det höga blodtrycket – om du inte redan prövat det. Sluta röka, dricka mindre alkohol, gå ner i vikt, motionera mer och äta mindre salt.

LÄS MER

GUIDE: Bra att veta för att hantera biverkningar

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 28 februari 2014 @ 09:37

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.