14 juli 2024
Här kommer Läkemedelsverkets och Tullverkets tre bästa tips när du reser med mediciner i sommar.
Här kommer Läkemedelsverkets och Tullverkets tre bästa tips när du reser med mediciner i sommar.

16

Lästid (cirka): 2 minuter

Tre tips när du reser med mediciner

I sommar riskerar många svenskar att fastna i tullen för att de tagit med sig medicin i resväskan, trots att det i de flesta fall är tillåtet. Läkemedelsverket och Tullverket har några tips när du reser med mediciner i sommar.

Många resenärer blir förvånade när de stoppas i tullen för att de bär med sig läkemedel. I grunden är det tillåtet att föra medicin över gränserna men det finns tydliga regler som varierar mellan olika länder. För att få ta med sig läkemedel in i ett land krävs det att landets lagar följs. När du reser till Sverige är det svensk lag som gäller vid införsel, men även vid utförsel. Läkemedelsverket har, tillsammans med Tullverket, tagit fram tre tips kring läkemedel och utlandsresor.

Medicinen måste vara din

  Ett vanligt misstag bland hemkommande resenärer är att ta med sig medicin till någon annan, eller narkotikaklassade läkemedel utan recept. Det är inte tillåtet.

  – Oavsett om du ska resa in i Sverige eller till annat land, så ska du alltid kunna visa att den receptbelagda medicinen är din. Du kan till exempel visa upp ett recept, apoteksetikett med ditt namn eller läkarintyg. Det är inte tillåtet för dig att ta med dig medicin till någon annan, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket.

  Tullverket ser ett stort inflöde av antibiotika till Sverige. I Sverige är all antibiotika receptbelagd och förskrivs av läkare efter behov. Det är viktigt att inte ta antibiotika i onödan. Ju mer antibiotika vi använder desto större är risken för resistenta bakterier, såväl i miljön som i individen som behandlas. Antibiotikaresistens gör att antibiotikan inte längre fungerar för att behandla allvarliga infektioner.

  Kolla upp vad som gäller

  För många läkemedel finns det begränsningar kring antalet doser som föras in eller ut ur landet.

  – Många länder, även inom EU, har egna regler för införsel av läkemedel. Inför din resa kan det därför vara en bra idé att kontakta relevanta myndigheter i det land du ska resa till. Särskilt om du ska vara borta länge eller ta med narkotikaklassade läkemedel, säger Eva-Lena Bergens.

  Om du ska resa med narkotikaklassade läkemedel inom Schengenområdet behöver du ha med dig ett Schengenintyg. Intyget får du utskrivet på ett apotek. Det är som längst giltigt i 30 dagar.

  Fråga i tullen om du är osäker – ”gå på rött”

  Om du är osäker på om den vara du har med dig är belagd med restriktioner, välj att gå under skylten ”varor att deklarera”. Då riskerar du inte att få böter eller, i värsta fall, fängelse. Behåll också medicinen i sin originalförpackning, så går passagen genom säkerhetskontrollen smidigare.

  I den här filmen kan du höra tulltjänstemännen Mimmi Larsdotter och Adam Hübinette berätta om vad de tittar efter i utlandsresenärers resväskor.

  Källa: Läkemedelsverket.

  LÄS MER

  Missa inga nyheter eller viktiga tips!

  Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

  Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

  Dela det här med dina vänner

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Vill du ha mer?
  Prenumerera

  Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

  Ställ en egen fråga

  Du får svar direkt till din e-post.

  Exklusiva tips

  Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

  Sök på sajten

  Medlemmar får mycket mer

  Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

  Gratis
  Premium
  VIP

  Är du medlem?

  Logga in för att se 100%
  av innehållet

  14 juli 2024

  Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.