Under år 2018 tog Läkemedelsverket emot totalt 7 642 biverkningsrapporter. Av dessa rapporter kom 71 procent från den svenska hälso- och sjukvården och 29 procent var konsumentrapporter. Det är oftast patienter eller anhöriga som skickar in så kallade konsumentrapporter. Apixaban och Warfarin ligger i topp, tillsammans med hormonspiraler.
Det framgår av den årliga ”Årsrapport för biverkningar” som Läkemedelsverket publicerar.
De tre vanligast förekommande läkemedelssubstanserna i allvarliga biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården, var apixaban, intrauterina preventivmedel med gestagen (hormonspiraler) och warfarin. I allvarliga biverkningsrapporter från konsumenter var de två vanligast förekommande läkemedlen levotyroxin och intrauterina preventivmedel med gestagen.
Antalet biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården ligger ganska konstant, medan den ökar från allmänheten. Anledningen till att det var något fler rapporter under 2015 och 2016 är ett resultat av journalgenomgångar bakåt i tiden.
– Rapporteringen håller en fortsatt stabil nivå, men vi vet också att det finns ett stort mörkertal. Genom rapporterna får vi signaler om tidigare okända misstänkta biverkningar och även större kunskap om redan kända biverkningar, säger Kerstin Jansson, chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, i en kommentar.
De flesta biverkningarna drabbar det centrala nervsystemet, där de tre mest rapporterade biverkningarna är yrsel, huvudvärk och hjärnblödning.
De mest rapporterade allvarliga biverkningarna från hälso- och sjukvården framgår av tabellen nedan.
De vanligast förekommande läkemedelssubstanserna i allvarliga biverkningsrapporter från konsumenter år 2018 var levotyroxin, hormonspiraler, vaccin mot influensa, sertralin, vaccin mot fästingburen encefalit och enalapril. Läkemedelsverket tog emot 68 rapporter med levotyroxin, 32 med hormonspiraler och 16 rapporter med influensavaccin (sex av dem rapporterades på Pandemrix). I konsumentrapporter gällande levothyroxin ser man ofta utebliven effekt som inrapporterad biverkning.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.