15 juli 2024
paracetamol eller ibuprofen
Att välja rätt smärtläkemedel är inte helt lätt. Paracetamol eller ibuprofen?

2 422

Lästid (cirka): < 1 minut

Ska jag välja paracetamol eller ibuprofen?

Jag vet aldrig vilket smärtläkemedel som är bäst – paracetamol eller ibuprofen.

Kan du hjälpa mig och reda ut begreppen?

Filippa

Att välja mellan Aftonbladet och Expressen är en sak. Att välja smärtläkemedel något helt annat. Paracetamol eller ibuprofen?

Paracetamol och ibuprofen är två läkemedelssubstanser med helt olika verkan, på helt olika platser i kroppen. Men ska man välja Paracetamol eller ibuprofen? 

Paracetamol är ett febernedsättande (antipyretikum) och smärtstillande (analgetikum) läkemedel som i Sverige bland annat säljs receptfritt under varunamnen Alvedon, Reliv, Panodil, Pamol med flera. Curadon är numera avregistrerat. I vissa länder, bland annat USA, kallas paracetamol för acetaminophen. Namnen paracetamol och acetaminophen är två olika förkortningar av samma kemiska namn: N-acetyl-para-aminophenol, vilket ibland forkortas till “APAP” i vissa vårddokument.

Paracetamol fungerar bra på feber och smärta, krockar inte med andra läkemedel och irriterar inte magen på samma sätt som ibuprofen kan göra. Du ska inte dricka stora mängder alkohol om du tar högdos paracetamol under lång tid. Det kan ge allvarliga leverskador. 

Ibuprofen är en febernedsättande, antiinflammatorisk och smärtstillande medicin, som varken är beroendeframkallande eller narkotikaklassad. Ämnet är ett kortverkande NSAID-preparat och säljs receptfritt på apotek. Namnet ibuprofen är ett teleskopord bildat av delarna i, bu, pro och fen från ämnets systematiska namn 2-(4-isobutylfenyl)propansyra.

Ibuprofen fungerar bra på smärta som är mer inflammatorisk, kan krocka med andra läkemedel (t ex vissa blodtryckssänkare) och kan irritera magslemhinnan, speciellt i högre doser. 

Så, ska man välja paracetamol eller ibuprofen? Kolla in filmen och lär dig mer om två av våra vanligaste läkemedel vid värk, smärta och feber.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros. 

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 6 oktober 2016 @ 08:37

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.