tirzepatid fetma
Lovande resultat för tirzepatid mot fetma. Foto: Tania Dimas från Pixabay

318

Lovande resultat för tirzepatid mot fetma

Behandling med läkemedlet tirzepatid leder till en betydande och ihållande viktminskning hos vuxna personer med fetma. Det skriver tidningen Läkemedelsvärlden och hänvisar till en studie som har publicerats i New England Journal of Medicine.

I den aktuella studien undersökte forskarna tirzepatid som stimulerar olika peptider i kroppen inblandade i regleringen av blodsocker. Genom att påverka dessa peptider går det även att påverka födointaget och energiförbrukningen.

Vid slutet av studien var den procentuella viktminskningen 15 procent hos dem som hade fått 5 mg tirzepatid, 19,5 procent hos dem som hade fått 10 mg och 20,9 procent hos dem som hade fått 15 mg. I kontrollgruppen (placebogruppen) var den genomsnittliga viktminskningen 3,1 procent.

Resultatet visade också förbättringar av bland annat midjemått, blodtryck, fastande insulinnivå och lipidnivåer. 95,3 procent av deltagarna med prediabetes i början av studien hade återgått till normalt blodsockervärde efter 72 veckor. Motsvarande siffra i placebogruppen var 61,9 procent.

Studien var en randomiserad, där de 2 539 vuxna deltagarna lottades till att antingen få tirzepatid eller placebo. De hade antingen ett BMI på 30 eller mer, alternativt 27 eller mer och minst en viktrelaterad komplikation exklusive diabetes. Medelåldern var 45 år och 67 procent av deltagarna var kvinnor.

Under 72 veckor fick deltagarna antingen tirzepatid (5 mg, 10 mg eller 15 mg) eller placebo (sockerpiller) en gång i veckan. Behandlingstiden inkluderade en dosökningsperiod på upp till 20 veckor. Deltagarna skulle också äta balanserade måltider med ett underskott på 500 kalorier per dag samt ägna sig åt fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka.

Mellan 78,9 och 81,8 procent av deltagarna som hade fått tirzepatid rapporterade minst en biverkning. Detta kan jämföras med 72 procent i placebogruppen. De vanligaste biverkningarna var illamående, diarré och förstoppning med en lindrig eller måttlig svårighetsgrad. Biverkningarna inträffade främst när dosen ökades.

Källa: Läkemedelsvärlden

LÄS MER: Så minskar du risken för typ 2-diabetes

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.