Både tillskott av vitamin C, och brist på det, är vetenskapligt bevisat, enligt Livsmedelsverket. Brist på C-vitamin kan ge skörbjugg som tidigare var vanligt bland sjömän.
C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin. Det lagras inte i kroppen utan allt överskott följer med urinen ut ur kroppen. Det lönar sig alltså inte att ta mer än vad kroppen behöver.
Vitamin C finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får i sig dagsbehovet av vitamin C genom att äta en halv paprika, en stor apelsin eller ett hekto broccoli, och enligt Livsmedelsverket är det idag ovanligt med brist på vitamin C i Sverige. Så jag skulle säga att tillskott av C-vitamin är onödigt.
Vanlig juice innehåller mer än vitamin C så det är bättre. Men det bästa är att äta frukt och grönsaker varje dag. Förutom C-vitamin får du i dig en massa andra nyttiga ämnen, såsom fibrer, som är bra för tarmarna och matsmältningen. Då slipper du lägga pengar på kosttillskott.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 10 2016.
LÄS MER: Kan vitamin C orsaka njursten?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 6 mars 2016 @ 11:00
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.