Både tillskott av vitamin C, och brist på det, är vetenskapligt bevisat, enligt Livsmedelsverket. Brist på C-vitamin kan ge skörbjugg som tidigare var vanligt bland sjömän.
C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin. Det lagras inte i kroppen utan allt överskott följer med urinen ut ur kroppen. Det lönar sig alltså inte att ta mer än vad kroppen behöver.
Vitamin C finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får i sig dagsbehovet av vitamin C genom att äta en halv paprika, en stor apelsin eller ett hekto broccoli, och enligt Livsmedelsverket är det idag ovanligt med brist på vitamin C i Sverige. Så jag skulle säga att tillskott av C-vitamin är onödigt.
Vanlig juice innehåller mer än vitamin C så det är bättre. Men det bästa är att äta frukt och grönsaker varje dag. Förutom C-vitamin får du i dig en massa andra nyttiga ämnen, såsom fibrer, som är bra för tarmarna och matsmältningen. Då slipper du lägga pengar på kosttillskott.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 10 2016.
LÄS MER: Kan vitamin C orsaka njursten?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.