Alla människor har rätt att veta varför de ska ta ett visst läkemedel, när det ska tas och mycket annat; allt för att läkemedelsanvändningen ska bli säker och effektiv. Kliniska farmakologen Mikael Hoffmann skriver om detta i tidningen Sjukhusläkaren:
Ett sätt att leva upp till de stolta deviserna om patientmedverkan är att hjälpa patienten att så långt som möjligt svara på 7 frågor kring sina läkemedel som nog de flesta läkare själva vill kunna svara på när det gäller sina egna läkemedel.
Mikael Hoffmann, som också är ordförande i stiftelsen Nepi, menar att det grundläggande problemet idag är att det saknas en lista som med patientens tillstånd vid behov kan delas mellan patient, vård och apotek och som beskriver vilka läkemedel patienten är ordinerade.
Stiftelsen NEPI har sedan flera år fört fram att vård och apotek har ett gemensamt ansvar för att – oavsett lagstiftning och IT-system – hjälpa varje patient att så långt som möjligt kunna svara på 7 frågor om den egna läkemedelsbehandlingen:
- Vilket läkemedel ska jag ta ur vilken förpackning?
- I vilken dos, när och hur?
- Varför ska jag ta det?
- Vad ska jag göra om jag glömmer ta läkemedlet eller får biverkningar?
- Vilken läkare är ansvarig för just det här läkemedlet?
- Vilken läkare är ansvarig för helheten (vem var den sista som ordinerade)?
- Om problem uppstår – vart ska jag vända mig?
Handen på hjärtat – kan du svara på dessa frågor om dina egna mediciner?
Läs hela artikeln i Sjukhusläkaren.
LÄS MER: Här får du 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.