Det stämmer att de flesta läkemedel som används i Sverige är receptbelagda. Eftersom läkemedel är avsedda att framför allt lindra och bota sjukdom ska de ordineras av en läkare, som har ställt en diagnos, ofta baserat på undersökning och provtagning. Därför går de bara att få ut på recept; för att säkerställa att de i största möjliga utsträckning används som de ska. Och för att minska risken för biverkningar.
Men en del läkemedel kan, som du skriver, säljas receptfritt på andra ställen som livsmedelsaffärer och bensinmackar. Receptfria läkemedel är mediciner som har funnits länge, som det också finns en stor kunskap om, för en ”enklare” indikation/sjukdom som är lätt att diagnosticera för den enskilda personen (till exempel huvudvärk, sura uppstötningar, allergiska besvär) och där risken för allvarliga biverkningar är liten. På apoteken, där det finns utbildad personal på plats, finns ett större receptfritt sortiment jämfört med andra ställen.
Bara för att ett läkemedel finns som receptfritt betyder inte det att det är ofarligt. Läkemedel ska alltid hanteras varsamt, med respekt och man ska följa läkares ordination eller de behandlingsrekommendationer som finns på asken för receptfria preparat. Man ska också alltid läsa den bipacksedel som följer med ett läkemedel, oavsett om det är receptbelagt eller receptfritt.
Många läkemedel har först kommit som receptbelagda, till exempel Losec och Imigran, för att efter flera år även göras tillgängligt som receptfria alternativ. Ofta då i små förpackningar i låga doser.
Denna fråga besvarades i Måsen v 20 2020.
LÄS MER:
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.