Det går bra att använda vanlig Otrivin spray vid förkylning när du också har hjärtsvikt.
Om man har hjärtsvikt eller vissa andra sjukdomar ska man normalt undvika de varianter av nässpray som innehåller menthol. Otrivin mentol kan hos personer som är känsliga för adrenerga substanser orsaka symtom som sömnstörningar, yrsel, tremor, hjärtarytmier eller förhöjt blodtryck.
Adrenerga substanser är substanser som binder till speciella receptorer i kroppen dit de kroppsegna substanserna adrenalin och noradrenalin binder.
Undvik Otrivin spray Comp och Menthol
Enligt Fass ska Otrivin Menthol användas med försiktighet hos patienter:
- med hypertoni, hjärt-kärlsjukdom. Patienter med långt QT-syndrom som behandlas med xylometazolin kan löpa ökad risk för allvarlig ventrikulär arytmi.
- med hyperthyroidism, diabetes mellitus, feokromocytom
- med prostatahypertrofi
- som behandlas med eller som har fått behandling de senaste två veckorna med monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare)
Otrvin Comp är en annan variant som förutom den aktiva substansen xylometazolin även innehåller ipratropium. Den kan också orsaka samma symtom som ovan. Därför är det klokt att undvika Comp-varianten om du har hjärtsvikt.
Otrivin spray tar du lokalt i näsan. Den verkar också lokalt på slemhinnan i näsan och dämpar svullnaden.
Det finns heller ingen risk att vanlig Otrivin krockar med något av dina läkemedel som jag antar att du tar för att behandla din hjärtsvikt.
Källa: Fass
LÄS MER: Varför blir jag beroende av Nezeril och andra näsdroppar?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.