förkylning
Foto: Bruno Glätsch från Pixabay

Få svenskar behandlar sin förkylning

Höstens förkylningssäsong är i full gång. En ny undersökning som Apoteket låtit Novus göra visar att över hälften av befolkningen sällan eller aldrig behandlar sin förkylning, trots att det finns receptfria läkemedel som lindrar. Mer än hälften av de yrkesarbetande svarar att de ofta går till jobbet trots att de är förkylda, samtidigt som 86 procent i samma grupp inte vill att en kollega dyker upp på jobbet med feber.

Åtta av tio brukar vara förkylda en eller flera gånger varje år och hösten är en period när många drabbas. Ändå är det hela 45 procent som inte söker råd och information om hur de kan lindra sin förkylning och 53 procent som sällan eller aldrig behandlar den.

– Många lider i onödan eftersom det finns bra produkter som botar eller lindrar förkylningssymptomen. Eftersom merparten av produkterna är receptfria räcker det ofta att komma in till oss på Apoteket för att få råd och tips och handla produkter för att kunna behandla sin förkylning på ett bra sätt, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.

En förkylning har fyra faser: Värk och feber, halsont, snuva och hosta. Den fas de flest upplever som värst är värk och feber, följt av halsont och rejäl snuva. Den fas som de flesta behandlar är halsont.

Svenskarnas favoritprodukter vid förkylning är enligt undersökningen:

  • Nässpray, t ex Otrivin, Nozoil
  • Halstabletter, t ex Strepsils, Zyx
  • Febernedsättande, t ex Alvedon, Ipren
  • Värktabletter, t ex Alvedon, Ipren
  • Hostmedicin, t ex Bisolvon, Theracough

På apoteket.se finns samlad information om förkylningens faser, tips och goda råd om saker att tänka på vid en förkylning.

De allra flesta använder receptfria läkemedel för att behandla sin förkylning, men hela 18 procent behandlar med olika huskurer, och andra nämner även vila och vätska som alternativa behandlingar.

De vanligaste metoderna för att undvika att bli förkyld är enligt undersökningen:

Mer än hälften av svenskarna går alltid eller oftast till jobbet trots att de är förkylda. Ytterligare 28 procent säger att de gör det ibland. Samtidigt tycker 86 procent att det inte är okej att en kollega är på jobbet vid den första fasen av förkylningen, värk och feber. Däremot är det mer accepterat att en kollega kommer till jobbet med hosta, halsont eller snuva.

Källa: Apoteket

LÄS MER: Hjälper Viruseptin mot förkylning?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.