Ja, det ska normalt gå bra att kombinera statiner och havtorn, men det finns några saker att vara medveten om.
Statiner är läkemedel som sänker kolesterolnivåerna genom att hämma enzymet HMG-CoA-reduktas i levern. Havtorn är ett växtbaserat tillskott som är rikt på antioxidanter, vitaminer och fettsyror.
Interaktioner mellan statiner och havtorn
Det finns inga kända direkta interaktioner mellan statiner och havtorn enligt tillgängliga interaktionsdatabaser. Dock kan vissa komponenter i havtorn, såsom flavonoider och omega-7-fettsyror, potentiellt påverka leverns enzymaktivitet. Eftersom statiner bryts ned i levern kan detta teoretiskt sett påverka läkemedlets omsättning, men det finns ingen vetenskaplig evidens som styrker att havtorn skulle påverka statinernas effekt på ett kliniskt betydelsefullt sätt.
Vad du bör tänka på
- Leverpåverkan – Statiner kan i vissa fall påverka leverns funktion. Eftersom havtorn också har bioaktiva ämnen som kan påverka levern, bör du vara uppmärksam på eventuella symtom som trötthet, illamående eller gulfärgning av hud och ögon (tecken på leverpåverkan).
- Muskelsmärta – Statiner kan orsaka muskelsmärtor och svaghet (myopati). Om du upplever ökade muskelbesvär efter att ha börjat med havtorn bör du rådgöra med din läkare.
- Blodfetter – Havtorn innehåller nyttiga fettsyror och antioxidanter som kan ha en positiv effekt på hjärthälsa och blodfetter, men de ersätter inte statiner och ska inte användas som en alternativ behandling utan medicinsk rådgivning.
Rekommendation
Om du tar statiner och vill använda havtorn är det en god idé att först diskutera det med din läkare, särskilt om du har nedsatt leverfunktion eller tidigare har haft biverkningar av statiner. Om du märker några förändringar i ditt välmående, som ökad muskelvärk eller leverpåverkan, bör du uppsöka vård för en kontroll.
Sammanfattning: Det finns inga direkta kända interaktioner mellan statiner och havtorn, men på grund av leverpåverkan och potentiell påverkan på läkemedelsmetabolismen bör man vara uppmärksam. Rådgör alltid med din läkare vid osäkerhet.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.