Ja, du kan dricka alkohol och ta omeprazol, men det är bra att vara måttlig. Det finns inga direkta varningar kring att dricka alkohol och ta omeprazol. Det står inget i Fass om att det inte går bra.
Alkohol påverkar inte hur omeprazol fungerar, men det kan irritera magslemhinnan och förvärra symtom som halsbränna och sura uppstötningar, vilka omeprazol behandlar. Om du tar omeprazol för att behandla mag- eller tarmsår är det särskilt viktigt att undvika stora mängder alkohol, eftersom det kan fördröja läkningen.
Men om du tar omeprazol pga ett begynnande magsår är det min bedömning att du bör du avstå alkohol.
Du har ett sår i magen som behöver läka. Eftersom alkohol i sig är irriterande för magens slemhinna blir det kontraproduktivt att dricka alkohol, vilket snarare gör tvärtom och kan försvåra läkningen av magsåret.
Inte optimalt att dricka alkohol och ta omeprazol
Jag förstår att det är frestande att dricka champagne och vin i och med att det är nyårsafton idag. Men du ska vara medveten om att det inte är bra för ditt begynnande magsår.
Det bästa är att undvika alkohol om det är möjligt. Även om det inte påverkar hur omeprazol fungerar, gör alkohol att din mage producerar mer magsyra än normalt. Detta kan irritera magslemhinnan och göra dina symtom värre.
Därför rekommenderar jag dig att inte dricka alkohol och ta omeprazol samtidigt.
Hur fungerar omeprazol?
Omeprazol är ett läkemedel som tillhör en grupp som kallas protonpumpshämmare (PPI). Det minskar produktionen av magsyra och används för att behandla tillstånd som:
- Halsbränna och gastroesofageal refluxsjukdom (GERD)
- Magsår
- Sura uppstötningar
Läkemedlet skyddar magens slemhinna genom att minska mängden syra som produceras.
Alkoholens effekt på magen
Alkohol kan irritera slemhinnan i magen och öka risken för att magsår eller inflammationer förvärras. Även om alkohol inte direkt påverkar omeprazol, kan det motverka läkemedlets effekter genom att förvärra de problem som behandlas, som halsbränna och sura uppstötningar.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.