astma för gravida

Viktigt med full kontroll på astma för gravida

Allergi och astma kan i stora drag behandlas på samma sätt hos gravida kvinnor som hos icke-gravida. Och det är viktigt med full kontroll på astma för gravida – både för kvinnan och för fostret. Det framgår av en kunskapssammanställning som Stockholms läns landsting har gjort.

Så här skriver SLL i sin rekommendation:

Målet för underhållsbehandlingen av astma är även under graviditet och amning full astmakontroll. Risken för att fostret skadas av underbehandlad astma anses överstiga eventuella risker med läkemedlen, och såväl inhalerade glukokortikoider (kortison) och beta-2-agonister (vidgar luftrören) som redan insatt peroral leukotrienreceptorantagonist (montelukast i tablettform) kan användas som normalt.

De vanligaste läkemedlen kan användas

Natriumkromoglikat i till exempel ögondroppar kan utan begränsningar användas under graviditet. Det gäller även antihistaminer i ögondroppar och nässpray i normal dosering. Vid milda besvär av allergisk snuva (rinit) hos icke-gravida rekommenderas i första hand antihistaminer; desloratadin, loratadin och cetirizin anses ha tillfredsställande publicerade säkerhetsdata, och kan användas även under graviditet.

Även akuta astmaattacker hos gravida och ammande behandlas på samma sätt som hos icke-gravida, och alla rekommenderade läkemedel, inklusive kortison i tablettform, kan ges.

LÄS MER: Vilka smärtstillande kan jag ta om jag har astma?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Innan du lämnar - du vill inte missa våra viktiga nyheter och information!

Gör som 942 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Du får också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.