15 juli 2024
Det är svårt att säga hur bra Coldzyme verkligen är.
Det är svårt att säga hur bra Coldzyme verkligen är.

2 239

Lästid (cirka): 2 minuter

Hjälper Coldzyme verkligen vid förkylning?

Jag såg att det i vintras gjordes en massa reklam för Coldzyme, att det skulle hjälpa vid förkylningar. Jag testade själv en gång, när jag kände att förkylningen var på gång, men kan inte påstå att jag märkte någon större skillnad.

Finns det någon bevisad effekt med Coldzyme vid förkylning?

Berra

Coldzyme är en spray som du sprayar i munnen. Den påstås reducera risken för förkylning och kan förkorta sjukdomsförloppet, om den används i ett tidigt stadium av infektionen. Så förmodligen är det så att ju tidigare du börjar desto bättre. Men det är svårt att säga hur bra effekten är.

Sprayen bildar en skyddande barriär som täcker munhåla och svalg. Barriären fångar in förkylningsvirus och förhindrar att de infekterar celler, så att kroppen kan göra sig av med dem på naturlig väg.

Det finns en viss vetenskaplig dokumentation att Coldzyme kan fungera

Det har publicerats två vetenskapliga studier (nr 1 och 2 nedan) på produkten (22 nov 2022), där en tredje är på väg att publiceras (nr 3 nedan). För att kunna hävda medicinsk effekt är det brukligt att det finns vetenskapliga och publicerade studier. Sedan länge menar Läkemedelsverket, som har studerat hela dokumentationen, att den styrker de hälsopåståenden som företaget gör.

Så slutsatsen är att det finns en viss vetenskaplig dokumentation, att det kan fungera, och man får helt enkelt testa själv.

Samtidigt har det kommit mycket kritik mot företaget bakom Coldzyme, och de studier som företaget har gjort. Bland annat har Dagens Medicin granskat Coldzyme och företagets studier.

Dessutom överlämnade Region Skåne ett ärende till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (Npof) eftersom man ansåg att slutsatserna i en artikel om en ColdZyme-studie inte stöddes av studiens resultat. En enig nämnd beslutade (Dnr 3.1-21/0177) att det inte fanns någon grund för påståendet om oredlighet och Npof menar att det framgår av artikeln hur studien genomförts och beräkningarna gjorts. Region Skåne valde att inte överklaga detta beslut.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 19 2017, men har kompletterats efter det.

LÄS MER: Vitlök skyddar inte mot förkylning.

Referenser

  1. Lindberg F, Nelson I, Ranstam J, Riker DK (2022) Early intervention with a glycerol throat spray containing cold-adapted cod trypsin after self-diagnosis of common cold: A randomised trial. PLoS ONE 17(7): e0270699. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0270699
  2. Glen Davison, Eleanor Perkins, Arwel W. Jones, Gabriella M. Swart, Alex R. Jenkins, Hayley Robinson & Kimberly Dargan (2020) Coldzyme® Mouth Spray reduces duration of upper respiratory tract infection symptoms in endurance athletes under free living conditions, European Journal of Sport Science, DOI: 10.1080/17461391.2020.1771429 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17461391.2020.1771429
  3. Lindberg F, Nelson I, Ranstam J, Riker DK. Early intervention with ColdZyme mouth spray after self-diagnosis of common cold: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. medRxiv 2022.06.07.22276075; Early intervention with ColdZyme mouth spray after self-diagnosis of common cold: a randomized, double-blind, placebo-controlled study | medRxiv

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 4 maj 2017 @ 09:56

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.