22 maj 2024
Personal på apoteken får svara på många oväntade frågor.
Personal på apoteken får svara på många oväntade frågor. Foto: krakenimages.com on Freepik

96

10 oväntade frågor som ofta ställs på apoteken

Är hemorrojdsalva den nya ögonkrämen? Botar du träningsverk från gårdagen med hjälp av värktabletter? Kan man bota en svampinfektion med filmjölk? Många myter och huskurer florerar på hälsoområdet idag.

I en artikel i Metro Mode svarar chefsapotekaren Annika Svedberg på Apotek hjärtat på flera oväntade frågor som kunder ofta ställer när de kliver in på apoteken.

  1. Kan jag använda hemorrojdsalva för att motverka rynkor och påsar under ögonen?

Du bör definitivt undvika att använda hemorrojdsalva i ansiktet. Huden runt ögonen är särskilt känslig och kan skadas av produkter anpassade för andra delar av kroppen. Dessutom innehåller flera av hemorrojdsalvorna kortison – ett läkemedel som ska undvikas i kontakt med ögonen.

  1. Stämmer det att alkohol kan vara ett effektivt botemedel mot både halsont och hosta?

Det finns inga dokumenterade bevis som bekräftar detta. Även om alkohol kan bidra till en upplevd känsla av tillfrisknande, finns det desto fler vetenskapliga bevis på att alkohol snarare stjälper – än hjälper – immunförsvaret. Att återhämta sig från virus eller infektioner tar på kroppens krafter. Att bryta ned alkohol är även det påfrestande för kroppen. Så kombinationen nedbrytning av alkohol och tillfrisknande från sjukdom resulterar därför i en hög påfrestning på kroppen, vilket riskerar att förvärra måendet. Vid alkoholkonsumtion blir vår kropp även mer mottaglig för virus och bakterier.

  1. Jag skulle vilja fortsätta träna som vanligt trots att jag har träningsvärk. Kan jag behandla träningsvärken med värktabletter?

Vid lindrigare eller tillfällig muskelvärk, som till exempel uppstått efter träning, rekommenderas kylande eller värmande muskelsalvor. Eller paracetamol om smärtan är svår. Att använda läkemedel med NSAID – exempelvis Ipren eller Ibuprofen – vid träningsvärk kan ha en negativ effekt på muskeluppbyggnad och styrka…

  1. Kan jag behandla min ögoninflammation med hjälp av nässpray?

Det här är ett bra exempel på återkommande huskurstips som visserligen kan ge en upplevd effekt, men som även kan öka skaderisken. Nässpray innehåller ämnen som verkar kärlsammandragande vilket kan motverka röda ögon. Men i och med att nässpray är framtaget för näsan kan dess substans även orsaka irritation i våra känsliga ögon, och bör därför undvikas som botemedel mot ögoninflammation.

  1. Kan jag både bota och förebygga bakfyllan med hjälp av värktabletter?

Du bör alltid undvika att ta värktabletter, exempelvis NSAID (antiinflammatoriska läkemedel) eller paracetamol, i samband med att du dricker alkohol. Exempelvis kan intag av paracetamol i kombination med alkohol öka risken för leverskador då kombinationen resulterar i att kroppen får svårt att bryta ner läkemedlet på rätt sätt. Även antiinflammatoriska läkemedel, som ibuprofen, bör undvikas då både dessa läkemedel och alkoholen irriterar slemhinnan i magen – en kombination som ökar risken för blödande magsår.

  1. Behöver alla kvinnor äta järntabletter?

Om man inte upplever symtom på järnbrist eller har konstaterat lågt blodvärde behöver man inte ta järntabletter. Majoriteten får i sig de näringsämnen som kroppen behöver via kosten de äter. En allsidig kost är A och O, men om man väljer bort viss typ av mat ökar risken att det uppstår brist på vissa ämnen i kroppen. Risken för järnbrist ökar exempelvis om du väljer bort kött från din kost eller om du som kvinna har väldigt rikliga blödningar.

  1. Om jag sover mindre än åtta timmar eller sover oroligt, behöver jag ta igen all förlorad sömn nästkommande natt?

Våra kroppsliga funktioner fungerar inte riktigt så. Om du drabbas av dålig sömn en natt kan du absolut uppleva trötthet under dagen, men en god natts sömn med normalt antal timmar natten därpå räcker oftast för att återhämta dig. Att uppleva perioder av sömnbrist drabbar oftast alla någon gång. Hur stort sömnbehov vi har varierar och de flesta kan hantera några förlorade timmars sömn då och då.

  1. Stämmer det att jag kan använda huskurer med filmjölk, yoghurt eller olivolja för att behandla en svampinfektion?

Även om många svampinfektioner går att behandla på egen hand, har många av de huskurer som florerar på internet ingen bevisad effekt att de ska lindra eller förebygga. Om du är osäker på hur du bäst bör behandla en svampinfektion uppmanas du därför söka dig till tillförlitliga källor som exempelvis apoteken eller vården.

  1. Jag hinner knappt vara ute i solen när jag jobbar om dagarna. Behöver jag äta extra D-vitamin under sommaren för att fylla mitt dagliga behov?

Du behöver faktiskt endast 10–15 minuter i solen för att få i dig tillräckligt med D-vitamin. Dessutom får de flesta av oss D- vitamin via kosten vi äter, exempelvis om vi äter ägg eller fisk. Du behöver därför normalt inte äta kosttillskott eller spendera heldagar i solen för att få din dagliga dos av D-vitamin. Under det mörka vinterhalvåret är det dock vanligt att man kan behöva fylla på med D-vitamin, särskilt för de som inte får i sig tillräckligt via kosten – exempelvis veganer.

  1. Jag undviker inflammationshämmande och smärtlindrande läkemedel då jag har hört att det försvagar kroppens eget immunsystem. Stämmer det?

Läkemedel är ett av våra viktigaste vapen mot sjukdomar. De kan hjälpa till att både lindra och motverka – utan att det på något sätt skulle försvaga kroppens eget immunsystem. Med det sagt är det alltid viktigt att läkemedel används med eftertanke. Felaktig användning av alla läkemedel – exempelvis fel dosering eller avbrutna ordinerade läkemedelsbehandlingar – kan på sikt ha en negativ påverkan på möjligheten att behandla vissa infektioner.

Läs hela artikeln hos Metro mode.

LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.