När höstterminen startar i skolan och förskolan är risken som störst att drabbas av huvudlöss. Luskam, lusmedel och tålamod är de tre viktigaste sätten att bli av med lössen.
Vem som helst kan få huvudlöss
Huvudlöss kan drabba vem som helst. Det är vanligast att barn i förskola och skola drabbas, men även vuxna kan bli få löss. Ett vanligt symtom är att det kliar i hårbotten, men du kan ha löss utan att det kliar.
Löss i huvudet sprids främst genom närkontakt hår mot hår. Lössen trivs i alla slags hårtyper och risken att smittas har inget med hygien att göra.
Luskamning vid terminsstart
Huvudlöss är som mest aktiva på sommaren. Risken för spridning är störst när sommarlovet är slut och skolan börjar. En viktig förebyggande åtgärd är därför att luskamma alla barn inför höstens terminsstart.
Så blir du av med huvudlöss
Om du misstänker att du eller ditt barn har fått huvudlöss ska du börja med att finkamma håret med en luskam. Välj en luskam som är CE-märkt och gärna ljus, då blir det lättare att se lössen.
Om du upptäcker levande löss ska du:
- Behandla hår och hårbotten med lusmedel som innehåller dimetikon.
- Informera personer i din omgivning, till exempel skola och förskola.
- Upprepa behandlingen med lusmedel efter sju dagar.
Om ni är flera personer i hushållet bör ni behandla hela familjen samtidigt. För att vara säker på att lössen är borta bör ni fortsätta luskamma håret två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen.
5 bra tips om huvudlöss
- Luskamning är bättre än förebyggande behandlingar.
- Löss sprids genom direktkontakt huvud mot huvud.
- Huvudlöss smittar inte via sängkläder, kläder eller leksaker.
- Vem som helst kan få löss.
- Huvudlöss gillar rent hår lika bra som smutsigt.
Källa: Läkemedelsverket.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.