15 juli 2024
Ett alternativ till hydroklortiazid skulle kunna vara Salures.
Ett alternativ till hydroklortiazid skulle kunna vara Salures. Foto: Freepik

445

Lästid (cirka): < 1 minut

Vad ska jag ta istället för hydroklortiazid vid högt blodtryck?

Vilket läkemedel kan du rekommendera istället för hydroklortiazid som jag nu troligen fått två basaliom i ansiktet av?

Jag har högt blodtryck sedan 2001 då insatt medicinering med Aprovel 150 mg x1. Därefter efter några år ökning till 300 mg x 1. Sedan början 2021 behov av kompletterande medicin. Blivit insatt på olika men inte mått bra av någon av dem (Lerkanidipin, Amlodipin).

Sedan 22-03-15 testat med Hydrochlorotiazid nu blodtryck ca 135/80. Då läst att den kan ge ökad risk för basaliom varför jag varit extra uppmärksam på förändringar. Fick en som jag trodde var en pormask vid ögonvrån som snabbt blev större och gick till apotek och fick den + ett annat bakom örat fotograferat och bedömdes som malignitet – remiss – nu op bort dessa två på HPK i Linköping.

Undrar nu om man kan byta till annat inom tiazidgruppen (Salures) som inte har ökad risk för hudcancer men som ligger inom samma grupp. Verkar ju ha bra effekt på mitt bltr.

Trombyl insatt efter misstänkt borrelia (2009) som förebyggande för hjärtat. Ej någon TIA diagnos då utan förnyad förskrivning därefter på VC är kopplad till TIA diagnos 2018! utan orsakssamband!

Jag tar följande mediciner:

  • Ibesartan Stada 300 mg x1 (tar denna till kvällen)
  • Hydrochlorothiazide 25 mg x 1 (tar denna på morgonen)
  • Trombyl 75 mg x 1 (tar denna på morgonen)

 

Gittan 49

Jag förstår att det inte känns bra för dig att behandla med hydroklortiazid.

Normalt brukar man rekommendera ACE-hämmare eller AII-antagonist (t ex irbesartan som du tar) i låg dos i första hand. Detta bör kombineras med 1-2 andra läkemedel i låga doser för bästa möjliga effekt. Det ger bättre effekt med flera läkemedel i låga doser än med ett läkemedel i hög dos.

Detta skulle kunna kombineras med bendroflumetiazid (Salures), som du undrar över i din fråga. Det är också ett vattendrivande diuretiskt läkemedel som rekommenderas ihop med ACE-hämmare eller AII-antagonist. Bendroflumetiazid liknar hydroklortiazid, men har i studier inte visat någon koppling till basaliom.

All blodtrycksbehandling skräddarsys utifrån varje persons förutsättningar och andra sjukdomar. Därför måste du ta upp detta med din läkare. Diskutera detta och föreslå ett byte till bendroflumetiazid istället.

Avslutningsvis, jag ser att det finns varningar kring hydroklortiazid och basaliom, men bedömer det som ganska osannolikt att din behandling med hydroklortiazid skulle ha orsakat ditt basaliom. Speciellt eftersom du haft den behandlingen så pass kort tid (sedan mars 2022). Men det går ju så klart aldrig att utesluta helt och hållet.

Basaliom drabbar framförallt äldre personer och riskfaktorer är solexponering, ljus hy, dålig pigmenteringsförmåga och långtidsbehandling med immunhämmande läkemedel hos organtransplanterade personer. På den här länken finns en text om just detta.

Hoppas att det går bra och att du och din läkare hittar en bra behandling för ditt blodtryck.

LÄS MER: Motverkar kosttillskotten min blodtrycksmedicin?

 

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.