Förkylningssprejen Coldzyme gav inte bättre livskvalitet vid förkylning än placebo, visar en ny tysk studie enligt Läkemedelsvärlden.
Totalt ingick 700 personer i studien, som genomfördes vid tio studiecentra i Tyskland. De fler än 400 deltagarna som blev förkylda under studietiden behandlades slumpvis med antingen Coldzyme eller placebo (verkningslös substans, ”sockerpiller”).
Företaget bakom Coldzyme, Enzymatica, har tidigare gjort en mindre studie med samma utfallsmått med 400 personer. Dessa ombads slumpvis att antingen ta Coldzyme eller inte använda produkten vid första tecken på förkylning. Av de 267 som utvecklade en förkylning hade de som tagit Coldzyme bland annat statistiskt förkortad förkylningsperiod, lindrigare förkylningssymtom och förbättrad livskvalitet, enligt företaget.
I den nu avslutade dubbelblinda och randomiserade studien kunde dock inte resultaten upprepas.
Coldzyme klassas som en medicinteknisk produkt i klass I och säljs receptfritt på apotek. Produkten innehåller glycerol och enzymet trypsin och är tänkt att fungera så att de båda ämnena ska bilda en skyddande hinna i munhålan och svalget, som gör att virus inte kan binda till och infektera celler utan i stället sväljs ned.
Här kan du läsa en mer ingående text om ColdZyme.
LÄS MER: Hjälper Viruseptin mot förkylning?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.