18 juli 2024
Antalet restanmälda läkemedel ökade med över 100 procent under 2023 jämfört med året innan.
Antalet restanmälda läkemedel ökade med över 100 procent under 2023 jämfört med året innan.

42

Restanmälda läkemedel fördubblades under 2023

Antalet restanmälda läkemedel ökade med över 100 procent under 2023 jämfört med året innan. Det visar Läkemedelsverkets årssammanställning för 2023. Det rådande världsläget, höga energipriser i kombination med en hög inflation, svag kronkurs och stigande räntor är fortsatta utmaningar, även för läkemedelsförsörjningen.

Under 2023 har 3 260 förpackningar restanmälts från företag till Läkemedelsverket. Andelen läkemedelsförpackningar med en pågående restsituation är 7 procent, vilket innebär att 1 092 förpackningar av totalt 15 545 marknadsförda förpackningar har en pågående restsituation. Vid majoriteten av dessa restsituationer har det funnits alternativa läkemedel tillgängliga, eller så har tiden för restanmälan varit kort. Av restanmälningarna gällde drygt 97 procent läkemedel till människa och 3 procent veterinära läkemedel.

– Med tanke på den fortsatta oron i omvärlden tyder inte mycket på att antalet restanmälningar kommer att minska under 2024. Restsituationerna skapar många problem, oro och extra arbete för såväl patienter som apotek och vårdpersonal. Samtidigt är det värt att notera att andelen restanmälda läkemedel av totalt antal tillgängliga läkemedel är relativt liten. Och i de allra flesta fall finns det tydliga alternativ till de restanmälda produkterna, säger Maria Wanrud, chef på Läkemedelsverket.

Högsta siffran sedan pandemins början

Antalet restanmälda förpackningar ligger generellt högre än under tidigare år och ökade kraftigt under juni månad 2023. Ökningen i juni sammanfaller i tid med den nya möjligheten att ta ut sanktionsavgifter från företag som restanmäler läkemedel sent. Läkemedelsverkets statistik för 2023 visar att drygt 40 procent av alla restanmälningar sker antingen samma dag eller efter att en restsituation har uppstått.

– En andel av de läkemedel som restanmäldes under slutet av juni i år avslutades av företagen kort därefter. Det tyder på att det förekom anmälningar där restsituation sedan inte uppstod. Det är tydligt att framförhållningen förbättrats jämfört med föregående år och förbättringen sammanfaller med att den nya lagstiftningen om sanktionsavgifter träde i kraft avslutar Maria Wanrud.

En restsituation uppstår när ett företag under en period inte kan leverera läkemedel i den volym och omfattning som behövs för att möta efterfrågan på nationell nivå.

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

18 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.