14 juli 2024
Tinearity behandlar tinnitus med vitt brus (white noise).
Tinearity behandlar tinnitus med vitt brus (white noise).

579

Nytt svenskt hjälpmedel – Tinearity – lindrar tinnitus

Tinearity är en ny medicinteknisk produkt som erbjuder behandling av tinnitus med hjälp av så kallat vitt brus (white noise).

Två små runda ljudelement placeras bakom öronen. Ljudelementet “spelar” vitt brus (ljud av alla frekvenser) som genom skallbenet når innerörat.

Tinearity är en ny medicinteknisk produkt som erbjuder behandling av tinnitus med hjälp av så kallat vitt brus (white noise).
Det är det två runda ljudelementen som är Tinearity. De placeras i sina hållare bakom örat.

Behandlingen kallas TRT, Tinnitus Retraining Therapy, och används för att avlasta hjärnan och lindra personens tinnitus. Syftet med TRT är att minska tinnitus påverkan på personens livssituation genom att med hjälp av vitt brus minska konstrasten mellan ljud och tystnad.

Runt 80 procent av dem som provar TRT upplever lindring av sin tinnitus, medan 20 procent inte upplever någon lindring.

Nackdelen med metoden är att den måste användas 6-8 timmar per dag under 6-24 månader.

Planerar egna studier på Tinearity

Fråga Apotekaren ringde upp och fick en intervju med Fredrik Westman, vd på företaget Duearity, som tagit fram Tinearity.

När räknar ni med att Tinearity finns tillgängligt för leverans?

– Vi hoppas på januari 2023. Allt är egentligen klart och det enda vi väntar på är att få godkänt vår CE-märkning, som behöver för den här sortens medicintekniska produkter. Vi har färdiga produkter som vi kan leverera direkt när vi får godkännandet, säger Fredrik Westman.

Tinearity är en ny medicinteknisk produkt som erbjuder behandling av tinnitus med hjälp av så kallat vitt brus (white noise).
Fredrik Westman.

Vad finns det för publicerade studier eller forskning på den här tekniken, TRT?

– Det finns mycket forskning på både vitt brus och TRT som visar god effekt. Forskningen kring detta startade i USA på 1990-talet av Pawel Jastreboff, så det är välbeforskat och välbeprövat. 

– Enligt forskningen upplever runt 80 procent effekt av TRT, medan 20 procent inte upplever någon effekt.

Vid en sökning i världens största databas för medicinsk forskning, Pubmed, på sökbegreppet “Tinnitus Retraining Therapy” på människor, fick Fråga Apotekaren upp 163 träffar (den 5 januari 2023).

Finns det några studier på er produkt, Tinearity?

– Nej, inte ännu. Till skillnad från läkemedel finns det inga krav på studier på den här sortens medicintekniska produkter, men vi har planer på det när vi har fått vår CE-märkning. Vi för samtal med intresserade kliniker.

Många av studierna och forskningen är gjord på vitt brus i kombination med terapi, i form av KBT. Erbjuder ni KBT också med Tinearity?

– Nej, det gör vi inte. Vi erbjuder bara Tinearity. Den är tänkt att användas som ett komplement till KBT eller som en “masker”, för att maskera ljuden från den egna tinnitusen och för att hjälpa personer att “tänka bort” sin tinnitus, säger Fredrik Westman.

Han berättare sedan att en sak de har kunnat visa med Tinearity är att det ljud som går via ljudelementet via benet in till innerörat verkligen kommer in dit.

– Många hörlurar där man pluggar in hörproppar in i örat, och sedan spelar vitt brus genom dem, där kommer inte så mycket ljud in till själva innerörat och har effekt, säger han.

Man ska använda den här tekniken 6-8 timmar per dag i 6-24 månader. Vad händer sedan?

– Då slutar man med behandlingen. Behandling med Tinearity baseras på den forskning som finns, som är gjord just 6-8 timmar per dag i 6-24 månader. Det är också så länge som vi beräknar att ljudelementen håller.

Sitter effekten av behandlingen kvar när man slutar?

– Den egna tinnitusen finns kvar. Den går alltså inte att bota, men man har ett annat förhållningssätt till den. Man kan hantera den på ett bättre sätt, säger Fredrik Westman.

Hur fungerar det att sätta på ljudelementen bakom öronen?

– Den tunna adaptern har en tejp på baksidan, och klistras fast på benet bakom örat. Det är en speciell tejp som är snäll mot huden. Sedan fästs ljudelementet i adaptern och sitter där 6-8 timmar per dag; antingen under dagen eller under natten, det väljer man själv.

Tinearity är en ny medicinteknisk produkt som erbjuder behandling av tinnitus med hjälp av så kallat vitt brus (white noise).
I mitten syns de två adaptrarna som fästs bakom öronen. I adaptrarna fästs sedan själva ljudelementen (i laddosan).

I och med att ljudelementen alstrar ljud som leds genom skallbenet är örat fritt att höra andra ljud. Därmed går det bra att använda produkten dagtid på arbete eller i skola.

– Eller på natten när man sover. Det väljer man själv.

Ni har inte funderat på ett par lurar med en bygel bakom örat som håller fast ljudelementen, för att komma bort från tejp och fästplattor?

– Vi har testat det, men det fungerar inte så bra. De flesta med tinnitus, inklusive en av våra grundare Peter Arndt, har som mest besvär på kvällar och nattid. Ett par lurar med bygel som går bakom huvudet fungerar inte så bra på natten i sängen.

Vad koster det att köpa och använda Tinearity?

– På årsbasis kostar det ungefär 10 000 kr. Det är en speciell teknik och speciella material vi måste använda för att det är klassat som en medicinteknisk produkt. Då blir det dyrare.

– Vi har också som mål att det ska subventioneras av samhället genom TLV, men det är en längre process som kommer ta lite tid, avslutar Fredrik Westman.

Tinearity fästs bakom örat och kan användas dag som natt.
Tinearity fästs bakom örat och kan användas dag som natt.

LÄS MER

Vad hjälper bäst mot tinnitus?

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.