Det kan vara lite klurigt att bli av med öroneksem. Det beror på om det är svamp eller bakterier. Har det gjorts någon odling eller så?
Det viktigaste är att man håller örat torrt. Avstå ifrån att simma eller liknande tills tillståndet är under kontroll. Man bör också undvika att använda öronproppar.
Man bör inte heller försöka att rensa ut vax från örat, såvida man inte använder olja och sköljblåsa. Kraftigare besvär behandlas ofta med örondroppar eller salva som innehåller antibiotika och inflammationsdämpande medel (kortison). I vissa fall kan läkaren också lägga in en liten tamponad eller hoprullad kompress som fuktats med läkemedel.
Om det inte blivit bättre efter 2-3 dagar bör man söka vård igen.
Öroneksem är egentligen hörselgångseksem
Hörselgångseksem är mycket vanligt och symtomen brukar vara att hörselgången blir fnasig och kliar. Ofta går problemen över av sig själv, men ibland utvecklas eksemet till en inflammation. Då kan det göra mycket ont och rinna vätska ur örat. Vätskan kan vara illaluktande, grumlig och tjock. Det beror på att smuts och hudceller som inte har rensats ut då har bildat en grynig massa inne i hörselgången.
Du kan höra sämre om hörselgången blir igentäppt av eksem, svullnad, vätska och hudceller. När eksemet i hörselgången är borta kommer du att höra som vanligt igen.
Ibland leder hörselgångseksem till en infektion i hörselgången. Då kan du få mycket ont och kanske också feber. Infektionen kan sprida sig till ytterörat som då blir rött, svullet, varmt och ömt. Även huden runt örat kan bli röd och svullen. Då gör det ofta också ont när du gapar eller tuggar.
Ofta går det över av sig självt, men kontakta en vårdcentral så snart det går (eller ring 1177) om du har ett eller flera av följande besvär:
- hörselgången är svullen och irriterad och besvären inte går över efter två dagar
- det rinner vätska ur örat
- du hör sämre på örat
För att lindra besvären kan det vara bra att hålla örat torrt när du badar eller duschar. Det kan du göra genom att använda fetvadd, öronproppar eller badmössa. Fetvadd och öronproppar kan du köpa receptfritt på apotek.
Du bör också undvika att klia i örat eftersom det kan förvärra besvären. Vuxna kan också pröva receptfri öronsprej (Otinova) mot hörselgångseksem som finns att köpa på apotek. Sprejen kan också användas av barn som är äldre än fem år.
Källa: 1177.se
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.