Jag läste en del vetenskapliga studier och detta tycker jag förklarar på ett bra sätt hur du bör kosttillskotten för bästa effekt:
Vilken tid på dygnet ska man ta kosttillskott beror på vilken vitamin eller mineral vi pratar om. Alla har de olika egenskaper som gör att de lämpar sig till att intas en viss tid eller i en viss kombination.
För att optimera upptaget och effekten av olika vitaminer och mineraler finns några olika tips att ta till sig. De fettlösliga vitaminerna, A, D, E och K behöver fett för att tas upp av kroppen, medan de vattenlösliga C och B kan tas på tom mage.
Kosttillskott på morgonen
Generellt kan man säga att kosttillskott som bidrar till ökad energi bör tas på morgonen.
- Kalcium och koppar bör tas på morgonen då de aktiverar nervsystemet och fungerar som en PÅ-knapp.
- Vitamin B bör tas på morgonen eftersom man kan uppleva ökad energi av det.
- Q10 och rosenrot verkar uppiggande.
Kosttillskott på kvällen
- Magnesium och zink är två mineraler som med fördel kan intas på kvällen vid sänggående då de aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och gör kroppen trött. En kombination av dessa mineraler hjälper dig att sova bättre.
- Ashwagandha är en rot som används inom ayurveda och sägs ha en avlsappnande och lugnande effekt. Bör därför tas på kvällen.
Kosttillskott vid flera tillfällen under dagen
- För maximalt upptag kan vitamin C intas både morgon och kväll, kombinera gärna med järn då upptaget optimeras med vitamin C.
- Omega 3 kan tas när som helst under dagen och är även den bra att inta flera gånger på ett dygn.
Kosttillskott i samband med måltid
- Vitamin D är en fettlöslig vitamin och behöver därför fett för att tas upp av kroppen, ta den därför i samband med maten eller din omega 3, alternativt en D-vitamin som är upplöst i kokosolja. (Bör ej tas tillsammans med betakaroten eller A-vitamin då de slår ut varandras effekt).
- Probiotika kan du gärna ta i början av din måltid.
- Matsmältningsenzymer tar du precis innan du börjar äta.
Källa: Bodystore.
LÄS MER: Allt du behöver veta om kosttillskott
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.