Ja, Orudis kan vara ”farligt” för äldre personer, av flera olika anledningar:
- Det finns risk för blödningar i magtarm-kanalen, när man behandlar med Orudis och liknande läkemedel. Äldre personer är mer känsliga för detta, och har också en större risk för sådana blödningar.
- Orudis (substansen heter ketoprofen) kan påverka njurarna. Äldre personer har oftast en redan nedsatt njurfunktion och blir därmed mer känsliga även för detta. Njurfunktionen kan försämras ytterligare alltså.
- Även levern kan påverkas negativ, särskilt hos dem som har förändrade levervärden eller tidigare har haft leversjukdom.
- Personer med högt blodtryck eller mild till måttlig hjärtsvikt (vilket är vanligare hos äldre) bör inte ta Orudis och liknande preparat, eftersom det kan förvärra dessa tillstånd.
- Äldre personer har också en sämre förmåga att bryta ned (i levern) och utsöndra (via njurarna) dessa läkemedel.
Därför brukar man säga att man ska börja med lägsta möjliga dos och öka dosen försiktigt. Speciellt när det gäller äldre personer.
Jag skulle säga att är det inte absolut nödvändigt att ta just ketoprofen skulle jag prata med läkaren om något annat istället.
Paracetamol är ett säkrare alternativ, men kanske inte lika effektivt, beroende på vad det är för smärta hon behöver ta Orudis för.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.