Vissa huvudvärkstabletter ska inte tas med alkohol,
Vissa huvudvärkstabletter ska inte tas med alkohol,

1 128

Lästid (cirka): 2 minuter

Hur kan samma läkemedel ge olika biverkningar?

Äter Ditropan som kan ge angioödem och man ska sluta omedelbart om man får det. Istället kan man få Oxybutynin Mylan som har exakt samma verksamma ämne (oxybytininhydroklorid), men de ger enligt FASS  inte den biverkningen. 

Undrar helt enkelt vad det är som kan orsaka angioödemet då de innehåller samma saker?

Eller har de helt enkelt glömt att skriva det på bipacksedel för Oxybutynin Mylan?

Kvinna, 47 år, behandlas för urinträngningar

Bra fråga. Eftersom det är samma läkemedelssubstans i de båda läkemedlen, bara olika tillverkare, kan de ge samma biverkningar. Kruxet är att tillverkaren eventuellt inte är skyldig att ta med precis alla biverkningar som noteras för ett läkemedel, vilket syns i biverkningslistan för denna substans.

I ditt fall, för Ditropan, väljer den ena tillverkaren att ta med fler biverkningar än den andra tillverkaren, Mylan, som tillhandahåller en billigare kopia av läkemedlet. Angioödem är angett som en sällsynt biverkan som drabbar 1 person på 1.000-10.000 behandlade personer.

Det kan också vara så att Mylan har gjort egna studier där denna biverkan inte har noterats, eller att de helt enkelt väljer att inte ta med de allra mest sällsynta biverkningarna.

Förklaring bakom olika biverkningar

Jag ställde för säkerhets skull frågan vidare till Läkemedelsverket och fick svar från Lennart Waldenlind på Läkemedelsverket. Han är docent och utredare och arbetar med biverkningar på LV. Han skriver så här:

Jag kan inte svara specifikt om orsakerna om just om Ditropan och Oxybutynin Mylan men jag kan ge ett generellt svar som kan gälla litet mera generellt.

Att samma läkemedel har olika biverkningar förklaras av att de regulatoriska procedurerna tidigare har varit skilda åt för olika produkter även om de innehåller samma substans. Ett företag kan ha rapporter för till exempel angioödem medan dessa rapporter saknas hos det andra företaget. Det kan ha lett till att man har angioödem i produktresumén för det ena företaget men inte för det andra.

Detta är ett problem som man redan har adresserat bland myndigheterna. Numera görs en gemensam säkerhetsuppgradering för alla produkter med samma substans och det leder till att de får samma produkttext. Emellertid har detta inte hunnit implementeras fullt ut ännu men sådana skillnader som du beskriver ska inte behöva förekomma i framtiden.

De arbetar med problemet alltså och om några år ska det inte finnas längre.

LÄS MER

Medicinen har tagit bort min sexuella lust och förmåga

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 9 april 2013 @ 15:21

Dela det här med dina vänner

2 svar

    1. Hej
      Det är en högst relevant fråga. När det gäller högt blodtryck är det dock väldigt vanligt att man kombinerar två eller flera läkemedel i lägre doser. Det ger oftast bättre effekt än att höja dosen på det första.
      En doshöjning ger oftast även mer biverkningar, vilket man ofta undviker om man istället väljer flera läkemedel i lägre doser.
      Så de läkemedel som du räknar upp går normalt bra att kombinera.
      /Fredrik

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.